Recordstart kaartverkoop nieuw seizoen De Harmonie

Start verkoop Vrienden bij de Vriendenavond van De Harmonie 2024. FOTO: Lucas Kemper

Mensen hebben zin erop uit te gaan, willen een leuke avond en erbij zijn

De Harmonie boekt een recordstart van het nieuwe theaterseizoen. Met ruim 45.000 verkochte tickets. “Mensen hebben er veel zin in blijkt. Een mooie kroon op ons jubileumjaar. Het is wel duidelijk dat we voorzien in een grote behoefte. Mensen hebben behoefte aan mooie en leuke ervaringen”, aldus directeur Marijke van der Woude.                                                                                                                      
Van der Woude: “Uit de kaartverkoop blijkt dat de zin in musicals, concerten, toneel, dans, cabaret en muziektheater in Friesland enorm is. Mensen willen erop uit, elkaar ontmoeten en willen dingen live beleven. Opgaan in een verhaal. Met elkaar. Dat geldt voor jong en oud”, aldus de directeur.Die persoonlijk onder meer uitkijkt naar Froukje en Meau, die optreden bij het nieuwe festival Woordvloed, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest dat voor het eerst in decennia weer te beluisteren is in De Harmonie. Ook kijkt de directeur weer uit naar festival Het Avontuur.  Dit theaterfestival voor de allerjongsten, midden in de herfstvakantie, staat voor het derde jaar op rij in De Harmonie en laat alle kinderen proeven aan een wereld vol fantasie.

Ontmoeting en verbinding
De Harmonie wacht dan ook een nieuw seizoen met veel afwisseling. De programmering is verrassend met veel aandacht voor nieuwe makers, topcabaretiers, hitmusicals en festivals. Verschillende voorstellingen zijn al nagenoeg uitverkocht, zoals Jochem Myjer, Jaap Reesema, Daniël Arends, Douwe Bob, Theo Maassen en Fawlty Towers The Dining Experience bijvoorbeeld.
Hardlopers zijn Jesus Christ Superstar de musical, Tjitske Reidinga, The Unplugged Experience,  De jaren van Het Nationale Theater, Hans Klok, theaterfestival Het Avontuur en de VIP-tickets voor UIT De Harmonie op 14 september. Dit is de start van het culturele seizoen, dit jaar op de Zuidergracht.

‘Maar we zijn er nog niet’
Positieve geluiden dus. “Maar we zijn er nog niet”, aldus de schouwburgdirecteur. Ik herhaal mijn woorden van vorig jaar graag nog een keer: “De behoefte is groot onder de mensen. Maar tegelijk zien we de kosten stijgen, dreigt voor iedereen 21% BTW en ligt het politieke veld open. Dat holt op termijn de sector uit, en in het verlengde daarvan ook je samenleving. Immers: we weten dat kunst en cultuur belangrijk zijn voor de mensen in het land. Voor hun gezondheid en welbevinden, en voor de economische ontwikkeling. Dat ze ook enorm van belang zijn als aanjager van het vestigingsklimaat, voor de ontwikkeling van jongeren en de vitaliteit van een stad. Dat investeren juist hierin financieel veel oplevert. Je zou cultuur dan ook als basisinfrastructuur moeten zien en het moeten blijven koesteren.”


Forse groei Vrienden van De Harmonie
Verheugd is de directeur dan ook met de forse groei Vrienden. Van 3400 in 2023 naar 3800 dit jaar en dan is het seizoen nog maar net begonnen. Zij maken delen van de programmering mede mogelijk, denk aan de lunchconcerten, jazz en klassiek. Vrienden dragen ook bij aan jeugdtheaterfestival Het Avontuur.  Kaarten daarvoor zijn mede door de Vrienden goedkoop. De Vrienden maken het soms ook mogelijk dat mensen die het anders niet konden betalen naar een voorstelling kunnen. Wie Vriend is, kan als eerste kaarten te kopen voor voorstellingen die in verkoop gaan. Ze doen dat vooral tijdens de Vriendenavond, die de start verkoop inleidt.

Die avond vond dit jaar plaats op dinsdag 19 juni. De uitverkochte Grote Zaal leek al een mooie voorbode voor deze vliegende start van de verkoop voor het nieuwe seizoen. De Vrienden genoten van previews van voorstellingen en kochten als eersten tickets in de vrienden voorverkoop.

Over De Harmonie
In 2024 viert De Harmonie haar 150- jarig jubileum met een speciaal programma gedurende dat hele jaar. Te volgen op harmonie.nl/150jaar.

De Harmonie is in 1874 opgericht, en uitgegroeid tot de stadsschouwburg voor Leeuwarden en omgeving. Het theater is uitgegroeid tot de verlengde huiskamer van velen. Met ruim 1700 stoelen, verdeeld over drie zalen, en jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers is De Harmonie een van de grootste theaters van Nederland. Met een belangrijke positie in Friesland. De brede opdracht van De Harmonie is zoveel mogelijk mensen uit stad en de provincie in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Hierbij wordt de rol als venster op de wereld serieus genomen, met artiesten uit de eigen regio naast internationale makers en de top van het Nederlandse theateraanbod. Vaste bespelers van De Harmonie zijn gezelschappen als het Noord Nederlands Orkest, Ivgi &Greben, Pier21 NITE en Club Guy & Roni. Daarnaast werkt De Harmonie samen met vele andere culturele, maatschappelijke en onderwijsorganisaties uit Leeuwarden en Friesland.

Delen via

Vergelijkbare berichten