Ruiter Machinefabriek: ‘Wij geloven in de kracht van het collectief’

Ruiter Machinefabriek in Sneek vierde op 28 april haar 150-jarig jubileum. Wat begon met de overname in 1874 van hoefsmid en smederij Wagenaar, groeide uit tot een moderne fabriek waar complexe machines voor de voedings-, verpakkings- en procesindustrie worden gemaakt. Daarnaast produceert het bedrijf als samenwerkingspartner onderdelen voor de luxe jachtbouw. Ondernemend Friesland sprak met Erik Ruiter, die samen met George Hoogma directeur/eigenaar is.

Je gelooft je ogen niet als je bij Ruiter Machinefabriek de fabriekshal ziet: een lichte ruimte waar het horen je niet vergaat, waar je van de gietvloer kunt eten en waar je het meest moderne machinepark aantreft. “We zijn nu via het kantoor op de eerste etage naar binnen gegaan”, zegt Erik Ruiter. Trots:  “Vanaf het bordes heb je een goed overzicht van datgene waar wij ons hier mee bezighouden: de productie van hoogwaardige en specialistische machines. Mensen verwachten een clean-roomachtige omgeving niet van een machinefabriek. Tevens is ons nieuwe pand duurzaam, zo hebben we zonnepanelen die voor 85 procent besparing zorgen op de energielasten. We werken hier in een open sfeer en gezonde omgeving.”

Complete vullijnen

Ruiter Machinefabriek kent een geschiedenis van 150 jaar (zie kader). “Ik ben de zesde generatie”, verklaart Erik. “In 2003 stapte ik het bedrijf in met mijn achtergrond als technisch bedrijfskundige. Het hele proces van het aanpassen van bestaande machines of het innoveren ervan, vind ik na 21 jaar nog altijd fascinerend. Van een grondstof iets werkends maken, dat is toch prachtig? We ontwikkelen – voor binnen- en buitenland – onder andere machines om verpakkingen te maken, maar ook machines voor vullijnen. We staan hier bij een machine waar glazen potjes ontstapeld worden voor een soepfabrikant. En hiernaast zie je een machinelijn voor papierenvormdelen, waarvoor we ook de etiketteermachines maken.

Om dit alles te realiseren investeren wij volop in de nieuwste productiemachines. Onze nieuwste trots en aanwinst staat daar verderop: de DVF 5000, een 5-assige simultaan freesmachine, die alle vormen kan maken!”

Kennis delen

Ruiter Machinefabriek werkt graag samen met andere bedrijven in de keten. Erik: “Wij geloven in de kracht van het collectief. En staan altijd open voor samenwerkingsverbanden. Niet alleen met bedrijven, maar bijvoorbeeld ook met scholen. Zo gebruikt Firda onze lesruimte, hebben we hier graag stagiaires en zijn we bezig om een continu zelflerende organisatie te worden of te zijn. Onze kennis willen we graag delen. Samen met directeur/eigenaar George Hoogma en een team van 35 enthousiaste medewerkers, focussen wij iedere dag op vernieuwing, duurzaamheid en circulariteit, want die bieden continuïteit. Al is het een cliché: stilstand is nog altijd achteruitgang. Steeds meer ondernemingen stappen over naar duurzaam geproduceerde producten, daar hebben ze machines voor nodig. En die machines maken wij.”

Toekomstbestendig

In Erik zijn kantoor praten we verder. Hij wijst naar een wand vullende foto van een gigantische boomstronk. “Dit beeld roept bij mij op dat de mogelijkheden voor ons onbegrensd en oneindig zijn. Door zo effectief en efficiënt mogelijk te werken en te blijven investeren in automatisering – bijvoorbeeld lasrobots – zijn wij toekomstbestendig en ziet die toekomst er anders uit dan voor de gemiddelde machinefabriek. Onze 150-jarige historie nemen we vol vertrouwen graag mee naar die toekomst. We zijn een oud bedrijf, maar jong van geest.”

Vergelijkbare berichten