Ondernemend Friesland nieuws

RVS Vereniging is er voor het hele Noorden

RVS Vereniging is er voor het hele Noorden

“Juist in onze branche kunnen jonge mensen digitaal en computergestuurd werken. De metaalsector is allang niet meer ‘zwart en smerig’, wij innoveren en automatiseren volop.” Aan het woord is Sander Zwart, eigenaar van Staal12 in Workum én penningmeester van de RVS Vereniging. Deze vereniging behartigt de belangen van bedrijven die te maken hebben met roestvast staal in de ruimste zin van het woord.

“Recent hebben we het werkgebied van onze vereniging uitgebreid”, vertelt Zwart. “Naast Friesland, Groningen en Drenthe verwelkomen we ook leden uit Flevoland, Noord-Holland en Overijssel. We proberen meer bedrijven – zowel rvs-verwerkende bedrijven als rvs-handelaren - aangesloten te krijgen omdat we zo ook meer kennis kunnen uitwisselen. En dat is onontbeerlijk in onze branche.”

 

De tachtig leden van de RVS Vereniging – van eenmanszaak tot multinational – hebben niet alleen contact op de ledenvergadering en zo’n vijf jaarlijkse bijeenkomsten. “We houden elkaar vrijwel continu op de hoogte van ontwikkelingen en vergaren kennis bij elkaar. Ook zijn er leden die elkaar gevonden hebben in samenwerking.”

‘Grote vraag naar personeel’
Een groot gezamenlijk vraagstuk is het vinden van nieuw – “en goed!” - personeel. “Er is een grote vraag naar bijvoorbeeld gecertificeerde lassers. Dat die niet te krijgen zijn, remt bedrijven in hun groei: zij moeten opdrachten afslaan die ze met voldoende vakmensen wél kunnen uitvoeren. We vragen elkaar dus om raad: hoe trek jij mensen aan en hoe behoud je ze? Hoe ga je om met stagiaires?”

 

De bestuursvergadering die onlangs werd gehouden, stond dan ook in het teken van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt: om mensen te enthousiasmeren voor de techniek, in het bijzonder voor de metaalbranche, zouden kinderen er al op jonge leeftijd mee moeten kunnen kennismaken. Als het aan Zwart ligt, al vanaf de basisschool. “Hoe jonger, hoe beter. Dan leren ze dat veel van ons werk ‘schoon’ is, geautomatiseerd én computergestuurd. De mbo-stages van tien weken die we hier bij Staal12 bieden, bestaan dan ook uit vijf weken in de werkplaats én vijf weken op kantoor.”

 

Ook collegabedrijven pakken het zo aan, weet Zwart. “We brengen met de vereniging regelmatig bezoeken aan collegabedrijven: dat hoeven niet per se leden te zijn, het gaat ons er juist om ons licht op te steken over ontwikkelingen waar we zelf nog niet veel vanaf weten. We gaan tijdens zo’n bezoek met elkaar in gesprek over zaken waar we tegenaan lopen. Veel bedrijven in onze branche zetten de deuren graag open: we weten dat we niet zonder elkaar kunnen.”

Tijdswinst door overleg
Zo spreken de ondernemers elkaar ook over het intern aanbieden van opleidingen voor bijvoorbeeld lassers. “De opleiding die techniekleerlingen op school krijgen, is heel breed. Terwijl lassen juist heel specifiek is en je voor veel lasmethodes bepaalde certificaten nodig hebt. Het is een vak waarin je voortdurend moet bijscholen. Dat moeten wij als ondernemer overigens zelf ook: nieuwe subsidiemogelijkheden en keurmerken, ook op het gebied van duurzaamheid, zijn aan de orde van de dag. Dat laatste vraagt de markt ook van ons: als opdrachtgevers aangeven alleen nog met bedrijven te werken die het laatste keurmerk bezitten, kunnen we er maar beter voor zorgen dat we dat keurmerk in huis halen.”

 

De leden van de RVS Vereniging bevragen en informeren elkaar hier over: wat is er nodig om een bepaald certificaat of keurmerk te halen? “We hoeven niet steeds zelf het wiel uit te vinden, elkaar helpen leidt vaak tot tijdswinst. Het lidmaatschap van de RVS Vereniging is daarmee van grote toegevoegde waarde voor de bedrijven in onze branche.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist
COVERFOTO_Kuipers Verzekeringen_ZW-w
Kuiper Verzekeringen
Kuiper Verzekeringen
Specialist verzekeringen
En Beter-Bert Hendriks-ZW-w
Bert Hendriks
&beter
Ontwikkelt mens, werk & organisatie
Kenneth Smith_Hr H Roelfsema
Hans Roelfsema
Kenneth Smit
Persoonlijke ontwikkeling