sc Heerenveen Vrouwen start met eigen jeugdacademie

Gezien de historie van vrouwen die bij Heerenveen hebben gevoetbald is dit geen gekke gedachte. Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden, Sheride Spitse, Lieke Martens en de Heerenveens Kerstin Casparij, die onlangs debuteerde in de basis bij de Leeuwinnen en heeft getekend bij Manchester City, hebben allemaal in het Pompeblêden-shirt gespeeld. Ook de afgelopen jaren zijn veel speelsters doorgestroomd naar grote clubs, zoals Ajax, PSV en Twente.

De KNVB stimuleert dat meisjes langer tussen de jongens blijven spelen en dat was te merken in het aantrekken van talent. Daarnaast is het moeilijk om de mo16 in een goede competitie te krijgen. Reden voor sc Heerenveen Vrouwen om te stoppen met de mo16 en te starten met de jeugdacademie.

Technisch advies

In december zijn Foppe de Haan en Jacco Koops aangehaakt als technisch adviseurs. “Twee ambitieuze mensen die veel kennis en ervaring meebrengen. Als wij dé opleidingsclub willen zijn, dan ook beginnen bij de basis en dat is onder andere jonge meiden faciliteren in hun talentontwikkeling.”

Jos Miedema is in het Noorden geen onbekende in het meidenvoetbal en had zijn voetbalschool Voetbal Friesland die zich volledig richtte op meiden. Hij is aangetrokken als hoofd van de academie. Inmiddels zijn de eerste clinics en talenttrainingen geweest op verschillende locaties in Friesland.

De eerste meiden zijn uitgenodigd en hebben toegezegd. “Er loopt zoveel talent rond in onze provincie. Wij gaan ons dan ook volledig richten op meiden uit Friesland en de Noordoostpolder. Wij gaan zelf ook de provincie in en doen het samen met de clubs,” aldus Jos Miedema.

Samenwerking

De sc Heerenveen Vrouwen gaan in eerste instantie samenwerken met vier amateurclubs. Dit zijn VV Hardegarijp, VV Nieuweschoot, O.N.T. en SV Marknesse. De trainingen van de academie zullen hier plaatsvinden. De academie start met drie leeftijdsgroepen, 11-12, 13-14 en 15-16, in totaal ongeveer 125 meiden. Naast de trainingen in de academie, zullen deze meiden blijven trainen en spelen bij hun eigen club, volledig in lijn met de visie van de KNVB.

“Wij willen op deze manier zichtbaarder worden en dichtbij zijn om zo samen met de amateurclubs het vrouwenvoetbal in Friesland een stap verder te brengen en ieder talentvol meisje de kans geven om zich te ontwikkelen in en met voetbal”, aldus Jessica.

Vergelijkbare berichten