Site wijst ondernemende koppels op risico’s samenwonen

Leon Verstappen, hoogleraar Notarieel Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Als koppels gaan samenwonen denken ze dat ze voor altijd samen blijven. Maar dat is natuurlijk niet de realiteit. Toch maakt de helft van de stellen geen afspraken over financiën bijvoorbeeld. Ze zitten op een roze wolk en willen niet nadenken over de gevolgen van een breuk. Het is een taboe-onderwerp.”

Samenleeftest

Met de vandaag gelanceerde samenleeftest (www.samenleeftest.nl) kunnen ondernemende koppels de financiële risico’s tijdig in kaart brengen. Het is de eerste site in Nederland die koppels die samenwonen of willen gaan samenwonen, helpt bewust na te denken over onderlinge afspraken over alimentatie, pensioen, belasting, huis, inboedel en gemeenschappelijke bezittingen mocht het misgaan in de relatie. Ook geeft de site handvaten voor ondernemers. Want als een ondernemer samenwoont, hebben zowel hij als zijn partner baat bij een samenlevingscontract of andere afspraken. Om de partner-niet-ondernemer te beschermen tegen ondernemersrisico's van de ander. Of om het helder tussen de partners te hebben voor wie de ondernemingswinst is. Dit voorkomt ruzie en rechtszaken bij scheiding. En de meewerkende partner in de zaak: heeft die recht op salaris?

De Samenleeftest is een initiatief van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Lucienne van der Geld, juridisch directeur: “De financiële en emotionele gevolgen van een breuk bij samenwonen kunnen groot zijn. Nog groter dan bij trouwen omdat er geen wettelijke voorzieningen zijn. Dat geldt niet alleen voor ondernemers. Juridische gevechten over wie er in het huis mag blijven wonen bijvoorbeeld, zijn ook aan de orde van de dag. Net als juridische problemen bij overlijden van de partner. Juist daarom willen we met deze test en de bijbehorende tips mensen bewust maken van het feit dat samen wonen pas echt samenwonen wordt als je alles goed geregeld hebt.”

Delen via

Vergelijkbare berichten