SKIK in gesprek met college van B&W

november 27, 2017

Met nieuwe wetgevingen en de komst van integrale kindcentra gebeurt er veel in de branche. Opvang en school gaan steeds meer in elkaar over en creëren samen een stabiele en leerzame omgeving waarin kinderen anno nu beter worden klaar gestoomd voor de toekomst. Verouderde lesmethodes voldoen niet meer aan alle maatschappelijke en economische veranderingen waar onze kinderen mee te maken hebben. Dat zijn de maatschappelijke uitdagingen waar gemeente en maatschappelijke instellingen hun hoofd over buigen. SKIK speelt hier een actieve rol in. Door samen te werken, verbindingen te leggen, buiten het eigen werkveld te kijken en door te denken in oplossingen, moet het verschil worden gemaakt. Geen eenvoudige opgave, maar alles begint met dialoog.

SKIK Sport

Het college van B&W werd eerst ontvangen bij SKIK sport, een onlangs geopende sport bso bij tennisvereniging Joure waar naast opvang op een professionele wijze gesport wordt door kinderen tot 12 jaar. Sporten en opvang gecombineerd levert een prijsvoordeel omdat sporten voor ouders met een bescheiden inkomen bijna gratis is, ouders hebben geen logistieke rompslomp én de begeleiders zijn professionele sportinstructeurs van welzijnsorganisatie Miks. De kinderen proberen niet alleen verschillende sporten uit, ze leren ook de technieken en maken de sport eigen. Opvang, plezier én sporten ineen. Met de start van de sport bso, SKIK Sport, is een blauwdruk neergelegd waarbij in een betrekkelijk korte periode van enkele maanden ook op andere locaties sport BSO of BSO met een ander thema aangeboden kan worden.

Integratie begint aan het schoolplein

Vervolgens is de delegatie verplaatst naar het bedrijfsbureau van SKIK aan de Koningin Julianalaan waar na een rondleiding op het kinderdagverblijf verder werd gesproken over de toekomst van kinderopvang, het verbeteren van de integratie van nieuwkomers en de mogelijke samenwerkingen. ‘Want’, zo stelt Elly Weel, directeur SKIK, ‘integreren gaat het snelst aan het schoolplein waar ouders elkaar ontmoeten. Maar dan moeten we dat wel faciliteren. Dus geen taalles in een andere stad waar ze niemand kennen, maar dichtbij. Liefst nog op de school waar de kinderen ook naar toe gaan. Midden in de samenleving. Geen eenvoudige opgave want daar zitten nogal wat haken en ogen aan, maar het is wel een wens van mij.’

‘Veel om over na te denken en over in gesprek te gaan met elkaar’, zo besluit wethouder Durk Durksz de bijeenkomst. Hij vertelt ook dat de middag bij SKIK andere perspectieven heeft gegeven van bijvoorbeeld hoe SKIK kijkt naar de integratie van nieuwkomers en dat samenwerken en verbindingen leggen daar zeker aan zullen bijdragen.

Delen via

Vergelijkbare berichten