Snakeware maakt nieuwe generatie websites ruim 45% sneller

Programmeren op de Kilobyte resulteert in topposities

De engineers van Snakeware, opgegroeid met Commodore 64 of ZX Spectrum en daarmee als geen ander bekend met het halen van maximaal rendement met beperkte ruimte, zijn erin geslaagd om de code van door Snakeware ontwikkelde websites gemiddeld 45% compacter te maken en daarmee ruim 45% snelheidswinst te generen bij het inladen van de websites. Met de door Snakeware toegepaste techniek worden de stylesheets (CSS) en javascript bestanden (.js) gecomprimeerd en is er dus minder tijd nodig om ze over te sturen.

Daarnaast is er gewerkt aan de opbouw van de code waardoor de door Snakeware ontwikkelde websites optisch sneller laden. Het resultaat laat zich natuurlijk gemakkelijk raden. De nieuwe generatie websites die Snakeware, sinds de lancering van hun nieuwste versie van het bij ruim 200 organisaties toegepaste content management systeem Snakeware CMS Enterprise, laden razendsnel. “We passen slimme compressie technieken toe”, zegt Klaas Dijkstra, engineer bij Snakeware. “Dit was bij het programmeren op de Commodore 64 heel gebruikelijk en dat hebben wij weer van stal gehaald”, legt hij uit. “Ja, daarnaast hadden wij op de ZX spectrum een hele batterij aan trucjes tot onze beschikking om de snelheid van de Commodore 64 bij spellen te evenaren bijvoorbeeld”, lacht engineer Erwin Keuning. “Dat hebben wij, naast de compressie techniek dus ook uit de oude doos gehaald.” Deze twee technieken tezamen zorgen voor een enorme snelheidswinst en dat resulteert in nog gebruiksvriendelijkere websites en bovendien in een hogere PageRank in Google. “Dit is wat onze klanten wensen. Gebruiksvriendelijke, technisch geavanceerde websites die razendsnel laden en ook nog eens een toppositie behalen in Google”, zegt Ate van der Meer, directeur van Snakeware.

Snakeware volgt Google’s obessie met snelheid

Snakeware volgt hiermee Google’s obessie met snelheid. Die obsessie uit zich enerzijds in Googles inspanning om zijn browser Chrome uit te rusten met de snelste JavaScript-engine, anderzijds in zijn voorlichting richting webmasters en webontwikkelaars om ze te helpen snellere en efficiëntere sites te bouwen. Iets waar Snakeware met haar software en nieuwe generatie websites weer voordeel van ondervindt.

Singhal, engineer bij Google noemt twee redenen voor het gebruiken van de reactiesnelheid van de site in PageRank:

1.            gebruikerstevredenheid: websurfers brengen minder tijd door op sites die slecht performen;

2.            geld: onderzoeken tonen aan dat een snellere respons van websites de kosten drukt, aldus Singhal.

Relevantie blijft natuurlijk het belangrijkste criterium. Toch heeft toevoeging van het criterium snelheid wel enig effect. Het nieuwe algoritme is al beproefd bij het sorteren van de zoekresultaten bij zoekopdrachten via Google.com naar Engelstalige sites. Daarbij bleek de ranking van 1 procent van de sites beïnvloed te worden door het nieuwe criterium. Toch is die 1 procent voor Snakeware voldoende aanleiding om continu te kijken naar optimalisaties. Denk dan vooral aan de enorme prestatieverbeteringen van ruim 45% bij apparaten met beperkte bandbreedte, zoals op dit moment het geval is bij mobiele telefoons.

Delen via

Vergelijkbare berichten