Technologie straks: van binnenzak naar pols

Als je aanneemt dat Moore’s wet blijft gelden zullen de processoren in mobiele apparaten binnen enkele jaren dichtbij de kracht van de supercomputers van vandaag komen. Dankzij nanotechnologie zullen ze slechts een fractie van het huidige oppervlakte hebben en maar heel weinig warmte voortbrengen. Dit zal resulteren in heel krachtige apparaten waarbij de gebruiker een heel andere beleving krijgt van zijn of haar omgeving en in staat is om op allerlei zaken snel actie te ondernemen. Zo zullen de smartphones evolueren in persoonlijke mobiele computers in of op de huid (PMC).

De jarenlange ontwikkeling van groot naar klein in de PC-wereld zie je terug in de totstandkoming van het Beeldhorloge, een ontwikkeling waar ik zelf direct bij betrokken was. Eind 2002 dachten wij aan het gebruik van een standalone pc, in de jaren 2004 tot 2006 gevolgd door meerdere soorten en maten PDA’s tot wat uiteindelijk het Beeldhorloge is geworden. Namelijk een complete computer met GSM, kleurendisplay en aanraakscherm om de pols, dat geheel via het web taken en reminders over de dagen van de week in de vorm van iconen aan de gebruiker toont (voor meer informatie zie www.beeldhorloge.nl/beeldhorloge).

Ik ben er van overtuigd dat PMC de smartphone’s zoals wij deze nu kennen gaat vervangen en zich verder gaat verplaatsen van broek- of binnenzak naar de pols. De zwakste schakel rond het slagen van PMC, bijvoorbeeld in de vorm van een horloge, is de beschikbaarheid van voldoende databandbreedte. Op dit moment, met 3G en op steeds meer plaatsen WiFi, is dit de uitdaging. Zal de trend van steeds meer rekenkracht van processoren op steeds kleiner wordende oppervlakten ook van toepassing zijn op beschikbare breedbandnetwerken die altijd en overal toegankelijk zullen zijn? Jazeker, het is slechts een kwestie van tijd: voor een nieuwe generatie consumenten zal dit gewoon een gegeven zijn!

Maar het kleine display van het device is niet per definitie het hoofdscherm waarmee we communiceren. Het zal al snel randfunctionaliteit zijn, bijvoorbeeld in de vorm projectie op de wand, of zelfs geheel met sensoren geïntegreerde kledingstukken voor optimaal comfort en gebruikersgemak. Of combineer PMC met een bril en je krijgt altijd op jouw persoonlijke interesses afgestemde visuele informatie, die natuurlijk ook ondersteund wordt door de juiste audio. Denk bijvoorbeeld maar aan een wandeling door New York waarbij alle video en audio gewoon in je eigen taal plaatsvindt. Zaken als navigatiekastjes in je auto of andere huidige technologische hulpmiddelen kunnen dus al snel het museum in.

Social media blijven een grote rol spelen, maar zullen niet enkel beschikbaar zijn als je zelf actie onderneemt. Nee, ik denk dat, in combinatie met je PMC en al haar mogelijkheden, je enkel relevante informatie in de vorm van foto, beeld, geluid en compacte info zoals bijvoorbeeld een basisprofiel beschikbaar krijgt op momenten dat dit nodig kan zijn. Een voorbeeld: je stapt je vergadering binnen en van iedere persoon die aanwezig is zie je direct het profiel en alle relevante zaken die hij of zij toch al met je delen wil. Zo zie je zijn of haar leeftijd, recente acties en foto’s en weet je sneller wie je tegenover je hebt én of er een klik is om zaken te doen!

 

Delen via

Ate van der Meer

Snakeware

Internet en Marketing specialist
Ate van der Meer is Marketing specialist en medeoprichter van Snakeware, een technologie en web ontwikkelingsbedrijf met kantoren in Sneek, Amsterdam, Riga en New York. Ate denkt graag outside the box om creatieve oplossingen mogelijk te maken en is een zeer ervaren internet strateeg en communicatiespecialist, innovator en marketeer. Ate zijn bevindingen leest u met vaste regelmaat in OF magazine. Wilt u ook de andere columns van Ate lezen? Kijk dan op zijn eigen OF’s specialisten forum.