AI of OI?

AI of OI. Het zou kunnen staan voor de Hollander die “Ai, niet aan gedacht” zegt waar de Drent dan een “Oi” roept. Onzin natuurlijk maar de “ai” ligt wel in het verlengde daarvan. Ik heb hier namelijk over Artificial Intelligence tegenover Oprechte Interesse. AI die het denken over kan nemen waardoor het denken van ons menselijk brein van minder belang lijkt te worden.

Wat voegt AI toe?

Aan de ene kant vind ik het indrukwekkend om te zien wat er met AI kan. Dat er machines worden gerobotiseerd of dat een chirurg daardoor met veel meer precisie die operatie kan uitvoeren. Of dat een kraan door de digitalisering op het beeldscherm precies kan zien waar moet worden gegraven. Dat juich ik allemaal toe. Maar dat bijvoorbeeld ChatGPT de sollicitatiebrieven schrijft, daar heb ik moeite mee. Als hulpmiddel prima voor input maar de kracht van een brief zit toch juist in dat persoonlijke wat de brief echt jouw brief maakt.

De kracht van oprechte interesse

Oprechte Interesse is van waaruit ik werk. Mijn ervaring leert, dat mijn wereld er zoveel mooier door wordt. Minder gecompliceerd ook. Want die open houding is een natuurlijke, daar hoef ik niet over na te denken. Een houding waarmee ik kleur geef aan een gesprek. Echt willen weten hoe het met de ander gaat, wat de ander wil ontdekken of leren. Of dit nu gaat om het maken van een CV of het leren lezen of schrijven. Of een werkgever die toch die afspraak voor een kop koffie maakt met een zij-instromer.

Artificial Intelligence is zeker van toegevoegde waarde. Toch ben ik ervan overtuigd dat het niet op kan tegen de kracht van oprechte interesse. En is juist dat laatste waardoor er echte verbinding ontstaat tussen mensen. Met een beetje aandacht en zorg voor elkaar, kunnen we samen de wereld mooier maken. Daar kan geen AI tegenop!

Baukje Rekker
Aanjager basisvaardigheden werk & arbeidsmarktcoach Bouw & Infra

Servicepunt techniek noord
HorenZienDoen

Delen via
AI of OI?

Baukje Rekker

Servicepunt techniek noord/HorenZienDoen

Aanjager basisvaardigheden werk & arbeidsmarktcoach
Baukje Rekker is een pionier die vanuit creativiteit en ondernemerschap meedenkt maar die vooral gaat voor verbinding en vertrouwen. Met een hands-on mentaliteit zaken organiseert en regelt. Die adviseert maar mensen ook graag in hun kracht zet. Enthousiast, betrokken, daadkrachtig en duidelijk in mijn communicatie.