De dynamiek van het familiebedrijf begrijpen

Het begrijpen van familiedynamiek is essentieel als je het bestuur van een familiebedrijf wilt optimaliseren. Voordat ik inga op strategieën en beleid, wil ik eerst de onderliggende dynamiek binnen een familie begrijpen. De eigenaar van een bouwbedrijf zei het laatst mooi: “Familie is de fundering van het bedrijf”. Hoe goed zij als familie functioneren heeft directe gevolgen voor het bedrijf zelf. De normen, waarden en gedragingen van de familie beïnvloeden de bedrijfsbeslissingen. Andersom heeft het bedrijf invloed op de relaties en loopbanen van de familieleden. Die dynamische wisselwerking tussen de familie en het bedrijf is fascinerend.

Complexe familierelaties

Ik zie regelmatig dat het familiebedrijven niet lukt om een knoop te ontrafelen. Enerzijds gaat het over eigendom en bestuur, anderzijds spelen complexe emotionele familierelaties een belangrijke rol.

Vaak zie ik dit terug in het proces van de bedrijfsopvolging. Zo’n kwestie gaat meer dan eens over de persoonlijkheden van familieleden, over de onderlinge (gezins)relaties en de familiegeschiedenis. In sommige families is de opvolging moeilijk of niet bespreekbaar. Hoe vertel je als directeur-grootaandeelhouder wie jij de meest geschikte opvolger vindt? Wat doet dit vervolgens met de familierelaties tussen de broers, zussen, neven en nichten? Bedenk dan ook nog eens wat de gedachten van de partners van al deze familieleden zijn…

Spanningen

Familieleden zijn directeur en zus tegelijk of compagnons en neven van elkaar. Er wordt geswitcht tussen verschillende rollen, terwijl de relaties veranderen. Relaties waarin iedereen zelf wil bepalen, maar zich ook verbonden wil blijven voelen. Het is niet onlogisch als er in deze relaties spanningen ontstaan. ‘Waar ligt de balans tussen trouw aan mezelf en loyaliteit richting het bedrijf?’ Ik merk dat er vaak niet wordt gesproken over dit soort spanningen. Ik luister daarom extra goed naar wat er juist níet gezegd wordt. Het is heel belangrijk om onderliggende spanningen, mogelijk wantrouwen of frustraties juist wel bespreekbaar te maken. Het helpt de familie te bouwen aan een sterke bedrijfscultuur.

Wil je meer weten? Bel of mail me gerust. Ik hoor graag waarover ik met jullie kan meedenken.

www.elisabethreitsma.nl
info@elisabethreitsma.nl

Delen via
De dynamiek van het familiebedrijf begrijpen

Elisabeth Reitsma

Elisabeth Reitsma - praktijk voor relatietherapie & coaching

systeemtherapie | trainingen | familiebedrijfskunde
Al twintig jaar werk ik met veel plezier in de hulpverlening. Ik heb veel ervaring in het werken met jongeren en gezinnen in de (gesloten) jeugdzorg en in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Eén van de meest leuke dingen in mijn werk is dat ik zoveel verschillende mensen ontmoet. Mensen in mijn spreekkamer realiseren zich dat misschien niet, maar ik leer ontzettend veel van ze. Bij ontmoetingen en verhalen van zowel ouders als jongeren, echtparen of andere belangrijke betrokkenen; voorop staat dat ik contact met ze wil maken. Vanuit contact en de klik kunnen we kijken of ik degene ben die een tijdje met jullie mee kan lopen en mee kan denken in hoe jullie samen verder willen. Vanuit verbinding, een breed begrip, omdat ik geloof dat we allemaal die behoefte hebben; om gezien en gehoord te worden en ons verbonden te voelen met de ander.