Dat mij dit moest overkomen…

In de jaren dat ik actief aan het exporteren was heb ik meer dan zeventig landen bezocht. Van veel landen kan ik mij nog tal van belevenissen herinneren. Zo reisde ik een flink aantal jaren geleden naar Istanbul om mijn distributeur te bezoeken. Met de KLM kom je daar in de vroege middag aan. Omdat ik pas voor het diner had afgesproken, had ik nog een paar uur om in de stad rond te lopen en de sfeer te proeven. Ik had een hotel geboekt in de buurt van de Hagia Sophia en de iconische Blauwe Moskee. Daar heb ik wat rond gelopen en vervolgens de taxi weer terug naar het hotel genomen. Ik heb de taxichauffeur betaald, ben uitgestapt en naar mijn kamer gegaan.

Op mijn kamer merkte ik al snel dat ik mijn portemonnee kwijt was. Die had ik zeer waarschijnlijk laten liggen in de taxi. Dat mij dit moest overkomen. Gelukkig was het nog voor vijf uur en kon ik mijn bedrijf nog bellen. Ik heb hun meteen gevraagd al mijn pasjes te blokkeren zodat dit geen probleem kon opleveren. Rond 18:30 uur werd ik door mijn Turkse gastheer opgehaald en vertelde ik hem aangeslagen mijn verhaal. Zijn reactie was heel bijzonder. Hij vertelde mij letterlijk dat het hem zou verbazen als mijn portemonnee diezelfde avond niet teruggebracht zou worden. Ik kon mij dat niet voorstellen in een wereldstad als Istanbul. Maar na goed gegeten te hebben kwam ik terug in mijn hotel en daar lag een bericht van de taxichauffeur dat hij mijn portemonnee had gevonden en die graag wilde terugbrengen. Mijn gastheer heeft hem meteen gebeld en voor de volgende ochtend een afspraak gemaakt. Rond de afgesproken tijd was taxichauffeur er en overhandigde mij mijn portemonnee. Alles zat er nog in. Ik wilde hem een vindersloon geven maar dat wilde hij niet aannemen. Uiteindelijk heb ik hem gevraagd om mij nog naar een bepaalde locatie te rijden. Toen heb ik hem boven op de taxi prijs een extra tip gegeven.

Moraal van het verhaal is dat vanuit het geloof van de Koran er duidelijk aangegeven wordt wat je moet doen als je iets vindt dat niet van jezelf is. Dan heb je de zorg om dit terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar. Prachtig. Deze ervaring heeft mijn beeld van Turkije meteen doen veranderen. Veel exporteurs die veel onderweg zijn kunnen je dit soort verhalen vertellen. Dat is een mooie bijkomstigheid van het exporteren; naast de economische voordelen biedt het ook een bredere blik op de wereld en kun je je eigen mening vormen over een land en daarmee de eventuele vooroordelen (al dan niet negatief) die je had wegnemen. Misschien een tip voor exporteurs of startende exporteurs. Luister eens naar de verhalen van exporterende Noord Nederlandse bedrijven in de podcastserie EXPORTVERHALEN. Daarin delen zij hun visie op export maar worden vooral ook anekdotes en bijzondere momenten gedeeld. Exporteren is zoveel meer dan alleen maar handel.

Evert Jan Schouwstra is Managing Director van World Trade Center Noord-Nederland

Delen via
Evert-Jan Schouwstra

Evert-Jan Schouwstra

WTC Noord-Nederland

Export, Colombia, impact investments en internationalisering
Evert-Jan Schouwstra is Managing Director bij World Trade Center Leeuwarden / Noord-Nederland. Zijn expertises betreffen onder meer export, Colombia, impact investments en internationalisering.