Netwerken als eerste onderdeel van exportplannen

Ik heb vele jaren voor een bedrijf gewerkt dat vooral op de export gericht was. Op mijn verzoek om aan te haken bij een lokaal netwerk van exporteurs kreeg ik nul op het rekest. De markt ligt in het buitenland, werd aangegeven. ‘Waarom zou jij je tijd dan verdoen met andere Nederlandse bedrijven?’

Begin deze week ging er een vraag rond binnen onze Export Community North America. Een van de deelnemers vroeg de anderen om advies in verband met de koersschommeling ten opzichte van de dollar. Wordt de dollar ten opzichte van de euro duurder, is het interessanter om te exporteren naar de Verenigde Staten. Maar wordt de dollar goedkoper, is importeren voor Amerikaanse bedrijven minder interessant. De vraag die in de groep werd neergelegd was duidelijk: hoe ga je om met koersschommelingen?

Binnen 24 uur kreeg de aanvrager meerdere reacties waar hij weer mee verder kon. Dit is een mooi voorbeeld om het belang van netwerken aan te geven. Als dit bedrijf niet aangesloten was geweest bij dit netwerk, had hij waarschijnlijk veel meer telefoontjes en uitzoekwerk nodig gehad om tot een praktische oplossing te komen.

Internationale productontwikkeling Vorige week hadden wij een bijeenkomst bij Philips in Drachten. Het centrale thema was Internationale productontwikkeling. Wat moet je allemaal doen om een consumentenproduct zoals een scheerapparaat internationaal te ontwikkelen en uiteindelijk te verkopen? Belangrijke zaken daarbij zijn onder andere research & development, eigen productie, afzetkanalen en cultuur. Voorafgaand en achteraf werd door de deelnemers intensief gediscussieerd over dit onderwerp. Standpunten en ervaringen werden uitgewisseld. Tijdens deze gesprekken leer je elkaar beter kennen en merk je met wie je bepaalde zaken kunt bespreken. Na afloop kwamen een aantal deelnemers op mij af en gaven aan zeer tevreden te zijn met de bijeenkomst; vooral omdat zij nieuwe contacten hadden gelegd en dit tot een afspraak had geleid. Of dat tot zaken gaat leiden is nog te vroeg om te zeggen, maar het eerste zaadje is geplant.

Netwerken helpt mensen met elkaar in contact te brengen en om zaken waar je mee zit met andere ondernemers te bespreken. Want vaak zijn de vragen waar jij mee zit, ook al eens een onderwerp geweest waar anderen mee hebben geworsteld.

Netwerkorganisatie Exporteren doe je er niet zomaar bij. Dat vraagt een goede voorbereiding, commitment en de nodige kennis. Kennis moet je opbouwen door zelf informatie te verzamelen en te ervaren, maar vooral ook door naar anderen te luisteren en vragen te stellen. Ervaringsuitwisseling en kennisdeling helpt daarbij. Dan is het goed om in netwerken te investeren. Als ik terugkijk op de periode zonder netwerken is mijn conclusie dat ik veel tijd heb verloren door allerlei zaken zelf uit te moeten zoeken en ervaren. Daarom mijn advies: sluit je aan bij een netwerkorganisatie, ook al denk je zelf dat je alles weet. Zeker op exportgebied is dat heel belangrijk, omdat er maar liefst 196 internationaal erkende onafhankelijke staten – en dus potentiële markten – zijn.

Evert-Jan Schouwstra
World Trade Center Noord-Nederland

Delen via
Evert-Jan Schouwstra

Evert-Jan Schouwstra

WTC Noord-Nederland

Export, Colombia, impact investments en internationalisering
Evert-Jan Schouwstra is Managing Director bij World Trade Center Leeuwarden / Noord-Nederland. Zijn expertises betreffen onder meer export, Colombia, impact investments en internationalisering.