Nieuwe internationale markten verkennen? Bezoek een lokale beurs

Deelnemen aan buitenlandse beurzen is nog steeds een hele goede manier om kennis over een lokale markt op te doen. Je ziet welke concullega’s daar op de beurs staan met welke producten en treft daar potentiële dealers en eindgebruikers. Vorige maand stond een zevental Friese ondernemers op de Agro-beurs in Polen. Op een oude vliegbasis in de openlucht presenteerden deze bedrijven hun producten voor 80.000 bezoekers. Voor hen hebben wij een stand geregeld en de organisatie op ons genomen. De deelnemers waren tevreden. Ze hebben met diverse mensen gesproken waaronder potentiële distributeurs. Zij gingen daar met de juiste mindset heen. Eerst zaaien om later resultaat te kunnen boeken. Door je op zo’n beurs zichtbaar te maken zet je dat proces in werking. Een mooie bijkomstigheid is dat door samen op een beurs te staan ook de onderlinge samenwerking tussen de bedrijven gestimuleerd wordt. Na een paar dagen met elkaar optrekken ontstaan er vriendschappen en weet je wat je aan elkaar hebt.

Interessante order

Zelf heb ik ook aan veel beurzen deelgenomen. Naast het opdoen van kennis beleef je ook het een en ander. Zo stond ik voor een koffiemachine-producent op een horecabeurs in Singapore. Daar raakte ik in gesprek met een wat oudere vrouw uit Maleisië. Zij vertelde dat zij meerdere hotels bezat en daar koffiezetapparatuur voor nodig had. Met haar heb ik de verschillende opties doorgenomen en haar uiteindelijk foldermateriaal meegegeven. Ook wisselden we kaartjes uit. De volgende dag kwam zij weer op onze stand voor nog wat vragen, en zo ook de volgende dag. Daarmee een mooie order in het verschiet. Die laatste dag vertelde zij mij dat haar dochter in een restaurant werkt in Singapore en zij adviseerde om bij haar dochter s’ avonds een hapje te gaan eten. Omdat mijn collega en ik geen andere plannen hadden, zijn we daar gaan eten. Het eten was niet bijzonder en na een korte kennismaking met de dochter zijn wij rond tien uur ’s avonds weer teruggegaan naar ons hotel. Ik was nog geen half uur op mijn kamer toen de telefoon ging. Het was de dame uit Maleisië. Zij vroeg mij of ik haar dochter leuk vond en haar diezelfde avond nog wilde treffen. Ik heb haar toen duidelijk gemaakt dat ik daar niet in geïnteresseerd was. Gevolg was wel dat ik een interessante order heb misgelopen. Het zij zo.

Beursdeelname

Om je te oriënteren op een markt is het bezoeken van een beurs een goede eerste start. Je kunt daarna altijd bepalen of je er zelf gaat exposeren. Deelnemen aan een beurs en zeker de grote internationale beurzen zoals die in Duitsland, zijn wel heel prijzig. Via onze regering (RVO) worden er regelmatig collectieve beursinzendingen georganiseerd. Omdat deze vaak ook financieel ondersteund worden kunnen de kosten aanzienlijk lager uitvallen. Daarnaast is het mogelijk om individueel via RVO een tegemoetkoming in de kosten van een beursdeelname te krijgen. Dit is wel beperkt, maar verlaagt je totale kosten toch enigszins. Wil je daar meer over weten, neem dan even contact met ons op.

Evert-Jan Schouwstra is Managing Director bij World Trade Center Leeuwarden / Noord-Nederland. Zijn expertises betreffen onder meer export, Colombia, impact investments en internationalisering.

Delen via
Evert-Jan Schouwstra

Evert-Jan Schouwstra

WTC Noord-Nederland

Export, Colombia, impact investments en internationalisering
Evert-Jan Schouwstra is Managing Director bij World Trade Center Leeuwarden / Noord-Nederland. Zijn expertises betreffen onder meer export, Colombia, impact investments en internationalisering.