Beleven, meeleven en doorleven met een gezonde mond

Sneek heeft onlangs een succesvolle Samenloop voor Hoop georganiseerd, om middels een wandeltocht van 24 uur geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Het thema van de Samenloop voor Hoop was, ‘Beleven, meeleven en doorleven’, sluit aan op optimale mondzorg. In deze column besteed ik deze keer aandacht aan dit wat minder vrolijke onderwerp uit de tandheelkunde. Want ook in de mond kan kanker ontstaan.

Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim 1000 mensen kanker in de mond- of keelholte vastgesteld, met name bij mannen tussen de 45 en 75 jaar. Een tumor in de mond kan op verschillende plekken ontstaan, zoals in de bodem van de mond, in het wangslijmvlies, in het tandvlees of gehemelte, of in het kaakbot. Door wetenschappelijk onderzoek zijn factoren ontdekt die de ontwikkeling van kanker beïnvloeden, zoals hormonen, het afweersysteem en erfelijke veranderingen in het genetisch materiaal van een cel. Ook veranderingen in de bacteriën in de mond lijken het risico op alvleesklierkanker te verhogen. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder bijna 800 Amerikaanse mannen en vrouwen die 10 jaar zijn gevolgd. Dit onderzoek is gepresenteerd op een bijeenkomst van de American Association for Cancer Research (AACR).

Bij Kliniek Tandheelkunde Sneek zijn we dan ook alert op symptomen van kanker in de mond- en keelholte. Deze worden vaak door andere, minder ernstige symptomen veroorzaakt! Ga bij klachten in mond- of keelholte altijd naar de tandarts, want tijdige opsporing geeft een betere kans op genezing. Symptomen waarbij het zinvol is om naar de tandarts te gaan zijn onder meer een witte of rode vlek in de mond, op het tandvlees of op de tong, een zwelling in de kaak of hals, een zweertje op de lippen of in de mond dat niet binnen 3 weken heelt. Ook bij pijn in de mond of als u moeite heeft met kauwen, slikken of praten, is het belangrijk om naar de tandarts te gaan.

Roken en overmatig alcohol gebruik zijn 2 belangrijke oorzaken van kanker in de mond- en keelholte. Mensen die dit beide doen hebben een extra verhoogd risico op mondkanker. Stoppen met roken heeft een positief effect. Uw lichaam zal direct beginnen te herstellen zodra u stopt met roken en minder gaat drinken. Bij tenminste vijf of meer porties groenten en fruit per dag kunnen daarbij wellicht veel gevallen worden voorkomen. Bekend is dat, van tumoren in de mond kleiner dan 1,5 cm, genezing gewoonlijk goed mogelijk is. Ook is in eerder onderzoek aangetoond dat bepaalde typen bacteriën in verband staan met parodontitis. Naast periodieke controle van uw gebit is regelmatige controle van uw mond en keel door de tandarts dan ook erg belangrijk. En natuurlijk draagt een optimale levensstijl bij aan uw gezondheid en een gezonde mond.

Kijk voor deze en eerder gepubliceerd columns van Frank Post en zijn contactgegevens op zijn eigen OF specialisten pagina.

Delen via

Frank Post

Kliniek Tandheelkunde Sneek

Tandheelkunde en Healthcare
Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde in Sneek. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen. Frank zal als OF’s Healthcare en tandheelkundig specialist regelmatig columns publiceren in OF magazine en op zijn eigen pagina. Voor vragen zoek gerust contact met Frank via www.tandartssneek.nl.