De Italiaanse marktkoopman en zijn bruine stompje – Column Frank Post – Kliniek Tandheelkunde Sneek

Dat een goed gebit bijdraagt aan een goede gezondheid en een succesvolle uitstraling heb ik al eens in een van mijn eerdere columns naar voren gebracht. Toch zie ik nog steeds veel mensen met een slecht verzorgd of incompleet gebit. Ik neem u even mee naar Italië. Ik liep over een prachtige versmarkt in een authentiek Italiaans dorpje. Niet met een boodschappenlijstje, maar gewoon ruiken, proeven en lekker verse groente en fruit scoren. De geuren en de kleuren waren heerlijk, de lindebomen hielden het marktplein heerlijk koel en boden voldoende schaduw. De verkoper stond trots achter het kraampje waar zijn groente en fruit uitgestald lag.

De sympathieke, dikke Italiaan, met zijn navel zichtbaar onder zijn slecht dichtgeknoopte hemd, vroeg me ‘Olanda?’. ‘Si’ zei ik. ‘Marco van Basten, molto buono!’ zei hij lachend en toen ik zag zijn gebit. Blijkbaar helpt groente en fruit niet tegen tandbederf dacht ik, er stond nog een enkel bruin stompje overeind. Al jaren vertel ik mijn patiënten dat een gezond gebit en uitstraling van groot belang zijn. Deze Italiaanse marktkoopman probeerde mij gezond fruit en verse groente te verkopen, maar zijn uitstraling en zijn gebit, wat daar dan nog van over was, ondersteunden zijn verhaal niet echt.

Terug naar mijn tandarts vak en het stompje. Goede verzorging van tanden en tandvlees houden niet alleen uw mond gezond. In toenemende mate zien onderzoekers en artsen opmerkelijke verbanden tussen ontstoken tandvlees en de rest van het lichaam. Erger wordt het als de ontsteking onder de randen van het tandvlees zakt en in de ruimten (pockets) tussen tandvlees en tanden komt: parodontitis. De ontsteking kan het tandvlees verder aantasten en uiteindelijk het kaakbot. De tanden kunnen hun houvast verliezen en loskomen.

En dat bruine stompje, dat is echt niet nodig hoor, integendeel. Implantaten zijn een prachtige oplossing als u één, meerdere of alle tanden en/of kiezen mist. Met implantaten wordt het probleem letterlijk bij de wortel aangepakt. Kronen en bruggen op basis van implantaten kunnen een vaste oplossing zijn als u één of meerdere tanden of kiezen mist. Maar ook een volledig nieuw gebit op basis van implantaten is mogelijk. In sommige gevallen kunnen implantaten met al uw nieuwe tanden en/of kiezen in één bezoek geplaatst worden.

Het zetten van een implantaat hoeft geen grote ingreep te zijn. Ik adviseer dan ook altijd om na het verlies of bij aankomend verlies van een tand/kies een implantoloog te raadplegen. Want na het trekken van een tand/kies begint het kaakbot snel te slinken, op tijd implanteren voordat er te weinig bot is, kan de hele behandeling simpeler (en goedkoper) houden.

Dus eet genoeg verse groente en fruit, ook van de Italiaanse markt. Maar zorg dat u meer overhoudt dan dat stompje van die Italiaanse marktkoopman. Want dat komt uw gezondheid en uitstraling alleen maar ten goede.

Kijk voor deze en eerder gepubliceerd columns van Frank en Doris Post en de contactgegevens op hun eigen OF Healthcare specialisten pagina.

Delen via

Frank Post

Kliniek Tandheelkunde Sneek

Tandheelkunde en Healthcare
Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde in Sneek. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen. Frank zal als OF’s Healthcare en tandheelkundig specialist regelmatig columns publiceren in OF magazine en op zijn eigen pagina. Voor vragen zoek gerust contact met Frank via www.tandartssneek.nl.