Lach jij je tanden echt bloot?

Een moeder vertelde mij onlangs een leuk verhaal over haar zoontje. Hij moet vaak heel erg gapen, zo ook bij een bezoek aan oma. Op een gegeven moment zegt oma op verongelijkte toon tegen haar kleinzoon: “Als ik gaap, hou ik altijd keurig netjes mijn hand voor de mond!” Waarop het kleine mannetje slim opmerkt: “Dat hoef ik niet te doen oma, want mijn gebit zit gewoon goed vast.” Samen met zijn moeder heb ik daar natuurlijk smakelijk om gelachen. Het grappige mannetje legt zijn hand op de zere mond. Een slecht zittende (gedeeltelijke) prothese, losse tanden of kronen, of het ontbreken van tanden kunnen er voor zorgen dat iemand bij een gulle lach de hand voor de mond slaat. Maar dat is helemaal niet nodig. Als er tand(en) missen, is dat prima op te vangen met een kroon, implantaat of goed passende prothese.

Een slecht zittende prothese kan de gezondheid schaden. Als tanden en kiezen namelijk zijn getrokken, slinkt de kaakwal omdat het zijn functie om tanden en kiezen steun te geven verliest. Dit is een normaal proces en gaat eigenlijk altijd door. Mijn advies is om als u een (gedeeltelijke) prothese of implantaten heeft, juist ook de tandarts te blijven bezoeken. Ga minstens twee keer per jaar naar de tandarts om te laten controleren of de prothese nog goed passend is. Mocht er bijvoorbeeld aanslag op de prothese zitten, dan kan de tandarts of mondhygiëniste dit weg halen. Toch zal op zeker moment een prothese minder houvast op de kaak hebben en moet het kunstgebit worden aangepast of vernieuwd. Uiteindelijk is er zo weinig kaakbot over dat de prothese niet meer passend te maken is.

Dat is natuurlijk heel vervelend. Ook dan zijn er nog wel oplossingen in de vorm van implantaten. Implantaten geven een kunstgebit houvast zodat de prothese niet meer kan verschuiven. Dan is een hand voor de mond niet meer nodig tijdens het gapen. Ook voor behoud en garantie van implantaten is het belangrijk dat ze regelmatig worden gecontroleerd en gereinigd. En zorg er zelf ook voor om een implantaat of prothese optimaal te houden door het goed schoon te houden. Zodat u net als het jongetje kunt gapen, lachen en praten, zonder de hand voor de mond te hoeven doen. Want dat komt uw gezondheid en uitstraling alleen maar ten goede. Ik zou eigenlijk zeggen, doe uzelf een groot plezier en ga naar uw tandarts voor advies.

Kijk voor deze en eerder gepubliceerd columns van Frank en Doris Post en de contactgegevens op hun eigen OF Healthcare specialisten pagina. Wilt u meer weten over de werkwijze en visie van Frank Post? Bekijk dan het korte filmpje.

Delen via

Frank Post

Kliniek Tandheelkunde Sneek

Tandheelkunde en Healthcare
Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde in Sneek. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen. Frank zal als OF’s Healthcare en tandheelkundig specialist regelmatig columns publiceren in OF magazine en op zijn eigen pagina. Voor vragen zoek gerust contact met Frank via www.tandartssneek.nl.