Slecht gebit kan invloed hebben op mentale gezondheid

Weinig mensen beseffen wat de gevolgen van slechte mondzorg zijn. Als mondzorg op de achtergrond komt, kunnen ongemerkt serieuze klachten ontstaan. Naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot bijvoorbeeld een longontsteking. Ook is er een relatie met hart- en vaatziekten, reuma, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en: er is onderzoek gaande naar het effect van een ongezonde mond op ziekten van de hersenen. En dan hebben we het nog niet over de gevolgen van weinig lachen, omdat je vindt dat je een lelijk gebit hebt. Kortom: de impact van de mond reikt ver, ook als het gaat om de continuïteit van uw onderneming.

Veel mensen met een slecht gebit geven aan dat dit hun leven negatief beïnvloedt, zo blijkt uit meerdere (internationale) onderzoeken. Het niet durven lachen met een slecht gebit heeft de meeste impact op de mentale gezondheid.  Als ondernemer weet je: lachende mensen stralen succes uit. Door je lach te verbergen ben je niet meer jezelf, gaat je gevoel van eigenwaarde verminderen of dreigt zelfs depressiviteit.

Het mag duidelijk zijn: goede mondzorg is een uitstekende investering in uw algehele gezondheid. Het is de basis om uitstekend te functioneren, ook in uw werk. Wie een gezonde mond heeft kan beter eten, ziet er verzorgder uit en zal succesvoller zijn doordat hij of zij meer zelfvertrouwen heeft. Natuurlijk zijn er verschillende oorzaken om niet naar de tandarts te gaan. Bijvoorbeeld een volle agenda. Dat is niet handig. In de praktijk blijkt dat als je eenmaal de tandarts gaat mijden, de drempel steeds hoger wordt om wel weer te gaan. Dat is waarom we bij Kliniek Tandheelkunde Sneek een avondspreekuur hebben. Ideaal als de agenda overdag vol is.

Mondzorg heeft een impact op de hele gezondheid. En dus ook op de continuïteit van je bedrijf. Laat dat nooit in gevaar komen door zoiets simpels als een volle agenda.

Kijk voor eerder gepubliceerd columns van Frank Post en contactgegevens op zijn eigen OF specialisten pagina.

Delen via

Frank Post

Kliniek Tandheelkunde Sneek

Tandheelkunde en Healthcare
Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde in Sneek. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen. Frank zal als OF’s Healthcare en tandheelkundig specialist regelmatig columns publiceren in OF magazine en op zijn eigen pagina. Voor vragen zoek gerust contact met Frank via www.tandartssneek.nl.