Vergeet de mond niet

Wij worden veel ouder dan vroeger. Heel plezierig natuurlijk, maar ouderdom komt ook met gebreken, zo weten we dankzij een spreekwoord. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 8 van de 10 ouderen een ongezonde mond heeft. En dat terwijl juist voor ouderen een gezonde mond extra belangrijk is. Want u praat, eet, lacht en zoent niet alleen met uw mond, uw mond vertelt ook hoe het met uw gezondheid is gesteld. Toch raakt mondzorg bij ouderen makkelijk op de achtergrond. Waardoor ongemerkt klachten ontstaan. In deze column vertel ik graag waarom het belangrijk is dat de mond gezond is, juist voor ouderen. Trouwens ook voor ondernemers geldt: vergeet je mond niet!

Een gezonde mond bevordert de kwaliteit van leven en hangt nauw samen met algemene gezondheid en welbevinden. Een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben zoals ontstekingen, pijn, slechte adem en smaakstoornissen. In onze praktijk bieden we mondzorg voor ouderen, geven we voorlichting en training voor zorgmedewerkers. Voor blijvend gezonde tanden, kiezen en tandvlees is het immers van belang dat de mond dagelijks goed wordt bekeken en gereinigd. En wanneer iemand dit zelf niet meer kan is er een taak weggelegd voor de zorgmedewerker.

Eerst een tip voor de doe-het-zelver. Heeft u een prothese? Die kan dan prima met vloeibare zeep worden gepoetst, bij voorkeur met een speciale protheseborstel. Na het poetsen goed afspoelen, afdrogen is niet nodig. Dan kunt u het kunstgebit in een bakje vers water wegzetten, zo voorkomt u bacterievorming. Verder is het zinvol om bij het reinigen van de prothese ook de mond zelf schoon te maken, met een gaasje of een zachte tandenborstel.

Maar zoals gezegd: we worden steeds ouder. Velen van u houden op een gegeven moment op met werken. Voor de ondernemer is dat een gigantische stap. Geen zorgen meer om de eigen onderneming. Je hoeft niet meer aan tien dingen tegelijk te denken. Echter: de zorg voor de eigen gezondheid gaat natuurlijk gewoon dóór. Ouderen die zelfstandig wonen of in een verzorgingshuis kunnen voor tandheelkundige zorg gebruik maken van de basisverzekering met eventueel een aanvullende verzekering. De kwetsbare oudere kan, onder bepaalde voorwaarden, vanuit de basisverzekering aanspraak maken op bijzondere vergoeding. Ouderen die in een verpleeghuis wonen zijn geheel aangewezen op de Wlz. Dit betekent onder bepaalde voorwaarden volledige vergoeding van tandheelkundige behandelingen. Een goede zaak, want zoals gezegd: een gezonde mond bepaalt voor een belangrijk deel uw algehele gezondheid. Daarom geldt, ook wanneer u ouder wordt: vergeet de mond niet!

Kijk voor eerder gepubliceerd columns van Frank Post en contactgegevens op zijn eigen OF specialisten pagina.

Delen via

Frank Post

Kliniek Tandheelkunde Sneek

Tandheelkunde en Healthcare
Frank Post is tandarts-implantoloog en eigenaar van Kliniek Tandheelkunde in Sneek. Samen met zijn vrouw Doris en hun 3 kinderen vormt hij een sportief gezin dat veel op de Friese meren zeilt. Daarnaast doen Frank en Doris aan recreatief hardlopen. Frank zal als OF’s Healthcare en tandheelkundig specialist regelmatig columns publiceren in OF magazine en op zijn eigen pagina. Voor vragen zoek gerust contact met Frank via www.tandartssneek.nl.