Actio ABN Amro

Het kan nog gekker. Op de website ‘Sprout’ las ik: ‘Bedrijf crowdfundde om bankschuld af te kunnen lossen’. Het inmiddels failliete bedrijf heeft in 2016 een crowdfundingcampagne gelanceerd waarvan de opbrengst van 350.000 euro grotendeels werd gebruikt om een schuld bij ABN-Amro af te kunnen lossen. Met andere woorden de aan de crowdfunders beloofde investeringen welke door deze financiering uitgevoerd zouden worden bleven uit. De 291 investeerders zijn zoals het nu lijkt hun ingelegde geld kwijt.

Wat gaat er nu fout in onze maatschappij? Door de bankencrisis zijn de criteria bij de bank voor de gewone man aangescherpt als het gaat om geld lenen. We hebben een toezichthouder ‘AFM’ welke ervoor moet zorgen dat er geen misstappen worden gezet door financiele partijen. We hebben zelfs een aangestelde curator welke de onderzoeksplicht heeft om te beoordelen of er ook partijen worden voorgetrokken en/of benadeeld. Ik wilde meer weten over deze casus en het faillissementsverslag eens opgevraagd.

De vraag is nu of er sprake is van vooraf overeengekomen opzet als het gaat om het terugdringen van de rekening courant schuld bij de ABN Amro middels het ophalen van Crowdfund geld, een zogeheten ‘Actio Pauliana’. In het faillissementsverslag staat duidelijk genoemd dat er ten tijde van de funding sprake was van een overstand op de rekening courant bij de ABN Amro. Sterker nog: het bedrijf liep op dat moment al bij intensief beheer van de bank. Er staat letterlijk in het faillissementsverslag dat de bank de huidige overstand gedoogd in afwachting van de uitkomsten van het crowdfunding traject. Mij lijkt het duidelijk dat hier sprake moet zijn van een ‘Actio Pauliana’. Het is in ieder geval zeer duidelijk dat de opgehaalde gelden via een Crowdfundplatform niet zijn gebruikt om de afgesproken investeringen te doen.

Crowdfunding kan alleen werken als deze vorm van financieren voor vol aan wordt gezien. Hetgeen inhoudt dat de crowdfunders dezelfde rechten krijgen als de bancaire instellingen en niet worden gezien als risicogeld. Tevens zullen toezichthouders zoals de AFM mee moeten kijken of de bancaire instellingen geen misbruik maken van dit soort financieringsvormen. Het zou in deze de ABN Amro sieren als zij de ‘crowdfunders’ in dit dossier, laten we zeggen de gewone man, zou compenseren… De gewone man, die zijn geld via crowdfundplatformen aan het wegzetten is omdat hij op zoek is naar rendement die hij op de spaarrekening bij de bank niet meer krijgen.

Het wordt zo langzamerhand toch echt tijd dat een paar partijen/instellingen in ons kikkerlandje zich eens flink gaan schamen.

Kijk voor eerdere columns van Gerke Wispelwey van Buro360 adviseurs en accountants en contactgevens op zijn eigen OF Specialisten forum.

Delen via

Gerke Wispelwey

Buro360

MKB Adviseur & meedenker
Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.