Anders denken, beter doen

Menig ondernemer zal zich op dit moment afvragen hoe zijn toekomst er uitziet. Laten we eerlijk zijn; alle heilige huisjes vallen om. Denk bijvoorbeeld aan het notariaat, de autobranche of de plaatselijke middenstand. De traditionele verdienmodellen houden geen stand meer. Met de handen in het haar wordt op menig kantoor nagedacht over de vraag ‘hoe nu verder’. Nou ja, dat is dan nog goed nieuws. Er zullen ook veel ondernemers zijn die er juist niet over nadenken. Tegen deze ondernemers zou ik willen zeggen ‘wakker worden’!

 

Natuurlijk, je moet veranderen en ‘meegaan met je tijd’. Maar ja, hoe dan? Wel, ga eens ‘droomdenken’. Denk eens na: hoe onderscheid je je? Wat wil je bereiken? Welke strategie ga je daarbij toepassen? Op basis van zo’n strategie kunt je later sneller beslissingen nemen, wanneer er wel of niet op een bepaalde situatie ingespeeld moet worden. Strategie helpt je bij het maken van keuzes. Want álles doen kost teveel energie en is niet effectief. Je moet focussen. Focus zorgt ervoor dat je gemakkelijk kunt controleren of het van tevoren bedachte pad ook daadwerkelijk belopen wordt. Tevens helpt het bij een eenduidige communicatie.

Bij het bepalen van een strategie kun je tot de conclusie komen dat er radicale maatregelen nodig zijn. Dat de wereld niet meer zit te wachten op dat wat jij te bieden hebt. Nou ja, zelfs dát is geen reden voor paniek. Nieuwe vormen, diensten en producten bedenken kan heerlijk zijn en kan een bedrijf een positieve injectie geven. Hoe doe je dat? Door buiten de gebaande paden te denken. Creëer dus regelmatig een situatie waar je zo weinig mogelijk last hebt van je huidige omgeving en je huidige manier van denken. Vergeet hoe het was, vergeet regelgeving en wetten. De aanpak is eigenlijk die van fuck the rules, als u mij deze zinsnede even toestaat. ‘Out of the box-denken’, noemen we het ook wel.

Voor wie nog twijfelt; zo’n aanpak werkt écht! De bedrijven die op dit moment goed presteren hebben doorgaans een eigen identiteit en bieden iets dat binnen hun markt niet in grote mate aanwezig is. En dat bereikten ze door ‘anders te denken’.

Delen via

Gerke Wispelwey

Buro360

MKB Adviseur & meedenker
Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.