Het komt neer op eerlijk zaken doen

Het lijkt vandaag de dag wel schering en inslag, iedereen die op de maatschappelijke ladder een positie bekleed is bezig met zelfverrijking… Net alsof onze hele maatschappij erop ingesteld is om dit type gedrag gestalte te geven en zo lang als mogelijk in stand te houden. In de media komen voldoende voorbeelden voorbij waarbij zelfverrijking helder genoeg is maar de maatschappij deze personen niet voldoende tot verantwoording roept. Denk maar eens aan het Vestia schandaal waarbij recent de bestuurder gehoord is via een enquete commissie. Een lachertje toch, wezenlijk gebeurd of veranderd er op deze wijze niets. Wat zou het goed zijn als de bestuurder welke niet goed gehandeld heeft ook daadwerkelijk zijn beloning in moet leveren.

Ook onze beroepsgroep krijgt er op dit moment aardig van langs. Laatst was er in de “Wereld draait door” een mooie discussie over de maatschappelijke rol van de controlerende accountant die zijn rekening door de gecontroleerde laat betalen. Hoe onafhankelijk kun je dan zijn? We roepen het dus over onszelf af.

Hoelang blijven we dit soort gedrag accepteren? Wanneer zeggen we met zijn allen STOP, dit kan niet langer. Springen we op de barricaden zoals men vroeger zo goed kon. Zijn we allemaal al murw geworden en is de spirit om de zaken recht te zetten niet meer aanwezig. Tijden roep ik al dat ons kikkerlandje ziek geworden is. De virus welke onze maatschappij getroffen heeft is groeiende en het antivirus zal nog uitgevonden moeten worden.

Kordaat optreden is nodig om weer oprecht vooruitgang te boeken. Dit optreden zal moeten worden verzorgd door ons allemaal, ondernemers, werknemers, de politiek en de groot zakelijke dienstverleners zoals de banken. Iedereen moet weer gaan doen waar ze voor zijn aangenomen. De rotte kies zo snel als mogelijk verwijderen en verder. Wel zou het mooi zijn als onze politieke leiders het voortouw nemen, daar zijn ze immers voor aangenomen.

Het lijkt wel een klaagzang. Waarom ben ik zo negatief? Als ondernemer zie ik voldoende kansen en ben ik van nature een positief mens. Je moet alleen zo nu en dan wel met een goede bril naar de maatschappij kijken en analyseren hoe deze functioneert. De conclusie is dan wel dat de maatschappelijke ontwikkelingen niet meer zo door kunnen gaan als ze gaan. “it moat oars”… Het wordt tijd om het tij te keren.

Alles komt eigenlijk neer op eerlijk zaken doen. Zo moeilijk kan het niet zijn, werken voor je inkomen en als persoon of bedrijf op een eerlijke manier toegevoegde waarde leveren. Lever je geen toegevoegde waarde krijg je ook niet betaald. Dat wisten wij natuurlijk al lang. Laten we de afspraak maken dat we daar vandaag al mee beginnen door in ieder geval zelf eerlijk en oprecht zaken te doen.

Delen via

Gerke Wispelwey

Buro360

MKB Adviseur & meedenker
Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.