Inzicht

Ongetwijfeld volgt u ook de vete tussen de EVT (Eigen Vervoerders Terschelling) en Rederij Doeksen op de voet. Mijn gevoel en intuïtie zegt in eerste instantie sympathie voor de EVT, natuurlijk moet de prijs van de overtocht naar de eilanden goedkoper, ze zijn toch veel te duur. Tot ik van de week in de LC een rapportage over de onrendabele veerbootoorlog las. In het stuk doet econoom Kosters na gedegen onderzoek uit de doeken hoe het werkelijk zit met de tarieven van de veerdiensten. In zijn onderzoek laat hij zien dat de tarieven van de veerbootdienst tussen Vlieland / Terschelling en Harlingen alleszins redelijk geprijsd zijn. De twijfel slaat toe, op welke informatie kun je bouwen. Een oordeel vormen kan dus alleen als je inzicht kunt verkrijgen over de reële situatie. Inzicht valt of staat toch echt met verstrekking van de juiste informatie.

 

Als ondernemer maak je dagelijks beslissingen. Vaak zijn deze beslissingen gebaseerd op gevoel en intuïtie. De grote vraag is of dat vandaag de dag nog wel op deze wijze kan. Er ontstaat een behoefte aan tijdige voorziening van informatie met name op financieel gebied. Niet meer eens per jaar achteraf maar eigenlijk gewoon al in de periode zelf. De meeste bedrijven zijn vandaag de dag kasstroom georiënteerd. Weten wanneer omzet omgezet wordt in keiharde centjes op de bank. Rapportage achteraf is meestal dus te laat. Beslissingen nemen moet voortaan op basis van juiste informatie gecombineerd met nog steeds gevoel en intuïtie, gezamenlijk leidt dat tot beter prestaties voor de onderneming.

 

Om juiste informatie te verstrekken zal er data verzameld moeten worden. Data is inmiddels ruim voorhanden via administratiepakketten / bankpakketten en zelfs internet. Het is de kunst om data gegevens procesmatig en geautomatiseerd te verwerken en te komen tot tijdige en juiste informatie. De accountancy branche zit op dit moment aardig in een dip. De verwachting is dat in onze nabije toekomst de werkzaamheden met 94% zullen afnemen. HEFTIG. Wederom hier ook de vraag of dit wel juist is. Ik denk het niet. Juist de accountancy branche is bij uitstek de branche welke volledig in kan spelen op de behoefte van de ondernemer en de vraag naar juiste informatie. Probleem hier is echter dat de branche nog steeds redelijk conservatief is ingesteld.

 

Inzicht verkrijgen is de sleutel naar succes in tijden waar het lastig is om te ondernemen. Inzicht in welke koers de onderneming moet varen om verder te komen. Inzicht, inzicht, inzicht. De echte stappen welke gezet moeten worden om te komen tot goede inzichten is verdere integratie van werkprocessen van uw eigen onderneming in combinatie met de werkprocessen van uw accountant/boekhouder. Met ander woorden niet meer achter elkaar aan maar samenwerken aan de ordening van de data en de verslaglegging welke strekt tot bedrijfsinformatie. Veel succes ermee.

 

Natuurlijk moeten we nu nog in twijfel trekken of de informatie welke de econoom verzameld heeft wel correct is…

Delen via

Gerke Wispelwey

Buro360

MKB Adviseur & meedenker
Gerke Wispelwey is Ondernemer, MKB Adviseur, Strategie en Business planner, Accountancy specialist, zakelijk Mediatior en Meedenker. In het dagelijks leven is Gerke werkzaam als MKB Adviseur en tevens Commercieel Directeur(DGA) bij Buro360 Adviseursen Accountants te Leeuwarden. Voor vragen aan Gerke kunt u contact zoeken via 06-25090107 of mail Gerke. De colums van Gerke worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via zijn eigen Specialisten pagina.