Duurzaamheid, klimaatverandering, maar ook vergrijzing zijn onderwerpen die aangepakt moet worden in onze samenleving, maar het zijn ook onderwerpen die bij steeds meer ondernemers op de agenda staan. Het zijn onderwerpen die niet direct juridisch van aard zijn, maar waarbij de juridische componenten wel degelijk van groot belang zijn. Daarbij krijgt vrijwel elke ondernemingssector te maken met nieuwe wet- en regelgeving aan de hand van de klimaatagenda van de overheid. In dit artikel zal een aantal aspecten worden besproken die een rol kunnen spelen voor u als ondernemer.
Duurzame verplichtingen
Nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid brengt voornamelijk verplichtingen met zich mee. U kunt hierbij denken aan het energielabel van uw kantoor. Vanaf 1 januari 2023 dient een kantoorpand te voldoen aan minimaal het energielabel C. De gemeente en omgevingsdiensten handhaven deze verplichting.
Een ander voorbeeld betreft de Leidraad Duurzaamheidsclaims, opgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Veel bedrijven doen duurzaamheidsbeweringen die vaak niet eerlijk en betrouwbaar zijn in de ogen van de consument. Het doel van deze leidraad is om bedrijven te helpen bij het formuleren van eerlijke duurzaamheidsbeweringen.
Mogelijkheden
Naast verplichtingen, brengt de toenemende aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen ook kansen voor ondernemers. Op dit moment is het kabinet bezig met de invoering van de maatschappelijke BV. Deze nieuwe rechtsvorm is van belang voor ondernemingen die een rol spelen bij de maatschappelijke vraagstukken zoals bijvoorbeeld energietransitie, klimaatveranderingen en onderwijs. Door middel van deze rechtsvorm zijn maatschappelijke ondernemingen straks te herkennen voor andere bedrijven. Op deze manier is het met name voor zakelijke relaties duidelijk dat ze zakendoen met een bedrijf dat maatschappelijke impact vooropstelt, boven het uitkeren van winst aan aandeelhouders.
Mvo-beleid opstellen?
Om als ondernemer te voldoen aan de huidige wet- en regelgeving, kunt u gebruik maken van een mvo-beleid. Dit houdt in dat u uw onderneming maatschappelijke verantwoord inricht. De overheid heeft verschillende tools ontwikkeld om hier mee aan de slag te gaan. Echter, is de eerste stap om te kijken welke wet- en regelgeving van belang is voor uw onderneming. Hiervoor kunt u gebruik maken van de mvorisciochecker tool. Via deze tool krijgt u inzichtelijk welke wetgeving en gedragscodes voor uw sector van belang zijn.