De zon met zijn gemak….

De zon – en vooral de vele initiatieven om gebruik te maken van haar energie – maken mij optimistisch over de toekomst. Al zakt mijn broek er soms van af wanneer ik bedenk hoe klein wij mensen vaak denken. De kranten en de journaals zijn helemaal tjokvol met de problemen rond onze krimpende pensioenen en de gasrekeningen die menig oudje straks niet meer kan betalen. Terwijl de oplossing zo simpel is: de zon, gratis en gemakkelijk.

De afgelopen eeuwen hebben we gezien dat energiewinning uit fossiele brandstoffen gepaard gaat met enorme economische groei en welvaart. De aandeelhouders van onze koninklijke Shell verdienden het afgelopen jaar ruim 22 miljard euro op een omzet van 430 miljard. Dat is ongeveer €1300,- voor iedere Nederlander. Wat je er ook van vindt; Shell is voor een deel Nederlands en dus is die winst in ieder geval goed voor de Nederlandse economie.

Maar wie moeten we echt dankbaar zijn? Juist, de zon. Vrijwel alle vormen van energie die wij op aarde verbruiken zijn namelijk direct of indirect van de zon af te leiden. Alle fossiele brandstoffen, zoals olie en gas is opgeslagen zonne-energie. Maar ook windenergie is indirecte zonne-energie. Op geothermie, kernenergie en getijdenenergie na, komt alle energie op aarde direct of indirect van de zon.

Ik heb de zon altijd een fascinerende ster gevonden. Ruim 300.000 maal zo zwaar dan onze planeet aarde, en ruim 100 maal zo groot in omvang. Een enorme energiecentrale. Het produceert meer energie per dag dan wat wij op aarde per jaar verbruiken.  Goed nieuws: de zonneparken, die er worden gebouwd, of waar plannen voor worden ontwikkeld. De technologie is er. De kennis is er, ook bij ons in Friesland. Nu nog de bewustwording. Want daar is nog wel iets te winnen. We vinden het geen enkel probleem om elke maand honderden euro’s in een pensioenpotje te stoppen voor later om o.a. de energierekening te betalen. Maar hebben we  het over de aanleg van zonnepanelen, dan hoor je al snel het woord ‘ terugverdientijd’ gonzen. Ik krijg de kriebels va dat woord! Terugverdienen? Breng die energierekening spectaculair omlaag door gebruik te maken van de zon en klaar: iedereen heeft met zijn oude dag een energierekening die zelfs met het armzaligste pensioentje met gemak is op te hoesten.

De zon is gratis. De zon raakt voorlopig niet op. De zon met haar gemak, schijnt op ieder Fries dak. Laten we die stralen in dankbaarheid ontvangen.

Delen via

Jan Willem Sietsma

Technaut

Duurzaam ondernemen
Jan Willem Sietsma (1977) woont met zijn vrouw en twee kinderen in Eastermar. Hij is ondernemer bij Technaut en lid van de werkgroep duorsum Eastermar, voorzitter van de Ronde Tafel Drachten en bestuurslid van stichting sportcentrum Achtkaspelen. Jan Willem gelooft in een samenleving met ecologisch en economisch evenwicht. Reageren op Jan Willem zijn columns en kennispagina kan via Jw.sietsma@technaut.com