Nee zeggen: waarom is dat soms zo verdomd lastig?

Nee.

Het zijn maar drie letters. Toch is het een woord dat ik soms maar moeilijk over mijn lippen krijg. Als ik het al uitspreek, combineer ik het vaak met een excuus of erger; met een extra verontschuldiging erbij. Dan klinkt het: ‘nee, ik heb helaas al iets anders’ of ‘nee, sorry dat gaat me niet lukken vanwege…’. Het voelt altijd alsof ik mijn ‘nee’ moet rechtvaardigen. Maar, van wie moet eigenlijk? En waarom zeg ik soms ‘ja’ als ik ‘nee’ bedoel?

Dat ja-zeggen terwijl ik vanbinnen heel graag ‘nee’ wil zeggen, doe ik om een ander te pleasen. Gatver. Pleasegedrag. Ik? Ja, helaas wel. Terwijl ik eigenlijk daarop heel graag ‘nee’ wil zeggen. Ik stel een ander gewoon niet graag teleur. Maar, waarom stel ik mezelf dan wél teleur door ‘ja’ te zeggen terwijl ik dat helemaal niet wil?

Soms zeg ik ook ‘ja’ uit angst. Een ‘nee’ tegen een opdracht die niet past bij mijn bedrijf, mijn visie en waarden, betekent ook een ‘nee’ tegen omzet. Wat als er geen nieuwe opdracht komt en ik mijn personeel niet meer kan betalen? In werkelijkheid is die ‘nee’ tegen een ander, een ‘ja’ tegen mezelf. Een ‘ja’ voor wat ik belangrijk vind. Een ‘ja’ voor mijn prioriteiten en bovenal een hele grote ‘JA’ voor opdrachten die goed bij mijn bedrijf passen en waardoor we veel meer kwaliteit kunnen leveren.

Uiteindelijk draait het allemaal om mindset. Op het moment dat je ‘nee’ ziet als iets dat bijdraagt aan het bereiken van jouw doelen, verandert dat negatieve woord in iets positiefs. Het helpt jou, maar ook de ander. Je schept namelijk duidelijkheid.

Dus, mijn goede voornemen voor 2022? Vaker ‘ja’ zeggen tegen mezelf! En dat begint direct goed, want ik ga een paar weken naar Zweden voor een ‘workation’. In alle rust werk ik aan het nieuwe businessprogramma van Vruit dat in mei 2022 plaatsvindt in Portugal. Nieuwsgierig? Houd dan www.vruit.nl in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Ik wens je alvast hele fijne kerstdagen en een prachtig 2022. Een jaar waarin ook jij volmondig ‘ja’ zegt tegen alles waarvan jij blij wordt!

Delen via

Jessica Kuiken

Marketing Crew

Marketing
‘Do what you love & love what you do’. Dat is precies hoe ik leef. Ik word onwijs blij van mijn werk als marketing- en businessstrateeg. Ik weet snel mijn weg te vinden binnen organisaties, ben een teamplayer en zorg dat de klussen geklaard worden. Samen met mijn collega’s bij Marketing Crew en Vruit help ik organisaties bij uiteenlopende organisatievraagstukken. We hebben verschillende disciplines in huis en versterken elkaar én onze opdrachtgevers om een zo goed mogelijk resultaat te leveren. Wij werken niet alleen vóór maar vooral mét onze opdrachtgevers. Nieuwsgierig wat ik of een van mijn collega’s voor jou kan betekenen? Ik maak graag kennis. PB me of mail naar jessica@marketingcrew.nl