Bouwen is een werkwoord. Soms denk ik wel eens dat bouwen dát vooral is: werk. De bouwsector is een grote sector in de economie en daarom belangrijk. Bouwen van woningen, kantoren, wegen. Veel mensen vinden daar een baan in.
Tegelijkertijd is bouwen een werkwoord dat ook gebruikt wordt voor andere zaken dan stenen; bouwen aan je relatie, bouwen aan de samenleving. Daarbij is de relatie van de bouwsector met de samenleving een hele nauwe.
Deze nauwe relatie komt tot uiting wanneer het gaat om duurzaam bouwen. Duurzaam is een term die hier goed bij past, want een gebouw of een weg bouw je voor een langere tijd. Duurzaam wordt echter vaak toegepast om aan te geven dat er sprake is van gebruik van milieuverantwoorde materialen en middelen. En ook dat zo weinig mogelijk afval gegeneerd wordt en zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van gerecyclede materialen.
Net als biologische groenten en fruit is ook duurzaam bouwen duurder. Hoewel noodzakelijk, bezwijkt de post duurzaamheid in menig bouwproject onder druk van de begroting.
Duurzaam bouwen is ook bouwen aan een duurzame samenleving. Dit laatste staat onder druk. De oorlog in Oekraïne. De inflatie. De energiecrisis. De vergrijzing. De vluchtelingencrisis. Enzovoorts.
Problematiek die niet op te lossen is door een extra zak geld in de bouwsector te dumpen.
De tijd is daarom nu. Tijd om na te denken over hoe we de samenleving in willen richten. Hoe we willen leven. Hoe we willen werken. Hoe we willen zorgen. Hoe we willen reizen. Hoe we vakantie vieren.
En daaruit voortvloeiend nadenken over wat we daarbij nodig hebben: hoe we willen en moeten bouwen.
Wanneer ik een huisvestingsplan voor een opdrachtgever mag maken zijn mijn eerste vragen: wat is werken bij jullie en hoe willen jullie werken in de toekomst?
Bij alle in voorbereiding zijnde en toekomstige bouwprojecten zou ook deze vraag voorop moeten staan: hoe richten we het leven, en werken en welzijn, in Friesland en in Nederland in?
De bouwsector is de aanjager van de economie in ons land. En de bouwsector kan en moet ook de aanjager zijn van de broodnodige veranderingen om te komen tot een duurzame Friese en Nederlandse samenleving.
Jon van Weperen
JON Projectmanagement