Post corona, eindelijk!

Weer terug naar kantoor! Yes! Eindelijk collega’s weer in de ogen kijken en bijpraten bij de koffie automaat. Lang verwacht en toch gekomen; het thuiswerkadvies is komen te vervallen. Of iedereen meteen weer naar kantoor komt is nog even afwachten. Wel zal het in de meeste kantoren drukker worden en dat betekent voor menig facilitair medewerker en facilitair manager werk aan de winkel.

Doet alles het nog op kantoor, is het schoonmaakbedrijf in staat het tempo weer op te voeren, kan de cateraar het weer aan? Vanuit Facility Management wordt al een tijdje nagedacht over dit moment. Een prachtige gelegenheid om de meerwaarde van FM voor de organisatie weer te laten zien.

Zoals met zoveel lopen de grote kantoororganisaties voorop. Bij de grote corporates wordt al langer nagedacht over de post-corona periode. Wat betekent het kantoor nog voor de organisatie, hoe gaan we het werk voor de langere termijn organiseren?  De afgelopen periode werden facility managers overstelpt met informatie, onderzoeken, innovatieve werkplekconcepten, het kantoor als ‘clubhuis’-hypes, bedrijfscultuuromwentelingen en zo meer.

Iets met bomen en bos.  Dus tijd voor bezinning.

Zeker. Het thuiswerken, of wellicht beter, het niet-op-kantoor-werken heeft zijn waarde voor de organisatie bewezen. Dat er een momentum is om zaken te veranderen is ook helder. En dat we niet helemaal voor honderd procent teruggaan naar kantoor wellicht ook. Helemaal prima.

Nog beter is om de facilitair manager van je organisatie een plan te laten uitwerken hoe dit voor de lange termijn te organiseren. Vanuit een heldere strategie die aansluit bij de toekomstplannen van de organisatie. Met kennis van zaken en resultaatgericht is FM in staat ook in deze tijd de organisatie te ondersteunen bij de uitvoering van haar taken.

Wordt het kantoor een clubhuis? Wat mij betreft niet. Zonder de hype te ontkennen of tegen te gaan. Ik ben alleen nuchter genoeg om bij een clubhuis toch liever het beeld te hebben van een derde helft of negentiende hole. Wat mij betreft wordt het kantoor een plek waar mensen verbinden, bruisen, ontwikkelen, meerwaarde kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn.

Facility Management kan hierbij helpen kaders te scheppen waar de organisatie mee vooruit kan. En of dit betekent dat het blijft zoals het is, of dat er een nieuw werkplekconcept wordt gemaakt met projectruimtes, samenwerkcoconnen en gamerooms is een uitkomst die vooral moet passen bij de mensen die de basis vormen.

Delen via

Jon van Weperen

JON Projectmanagement

Projectmanagement
Jon van Weperen is van JON Projectmanagement. Het bedrijf ondersteunt al meer dan 10 jaar organisaties bij vraagstukken op gebied van facility management en huisvesting.