Zonnepanelen op uw bedrijfspand? Ga eerst met uw adviseur om tafel

In de afgelopen jaren is er in Nederland een toenemende markt ontstaan voor het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie (PV-systeem). Het is namelijk een goede investering in een duurzame toekomst; u voorziet in uw eigen energiebehoefte, bespaart behoorlijk op de energiekosten en het sluit goed aan op het gebied van duurzaam ondernemerschap.

Vóór plaatsing van de panelen is het raadzaam om vooraf te informeren welke voorwaarden en (preventie)eisen verzekeraars stellen. Er kan zich namelijk de situatie voordoen dat het PV-systeem niet aan de voorwaarden van uw verzekeraar voldoet, met de kans dat het pand onverzekerbaar wordt of dat er voorwaarden worden geëist die erg kostbaar zijn om (na het plaatsen) uit te voeren. Hier kan na het installeren van de zonnepanelen discussie over ontstaan. Het is wenselijk om deze discussie vóór het plaatsen te voeren.

Verzekeraars stellen uiteenlopende eisen en er is nog geen eenduidigheid in de markt. Hier zit gelukkig wel beweging in want er wordt steeds meer bekend over zonnepanelen. Het Verbond van Verzekeraars, brancheorganisaties en andere belanghebbenden, zijn in gesprek om richting te geven voor het verzekeren van- en de gevolgen van het plaatsen van deze zonnepaneleninstallaties.

Eisen en voorwaarden

Dat verzekeraars terughoudend zijn komt niet uit de lucht vallen. Zonnepanelensystemen zijn namelijk de laatste jaren steeds vaker de oorzaak van brand. Ook komt het voor dat er brandbare dakisolatie aanwezig is onder de zonnepanelen, of dat de bekabeling slecht op elkaar is aangesloten. Naast de schade aan de installatie zelf, krijgt u te maken met bedrijfsstilstand en kan er ook grote schade ontstaan aan het gebouw, de voorraden en de inventaris. Het gaat dan bijvoorbeeld om defecte cellen in de panelen of omvormers die oververhit kunnen raken. Het risico op diefstal mag ook niet onderschat worden. Verzekeraars stellen hiervoor namelijk bijzondere voorwaarden; er moeten sporen van braak aanwezig zijn. Zijn er geen sporen van braak, dan bestaat de mogelijkheid dat verzekeraars geen dekking bieden voor diefstal van het paneel, de bekabeling en omvormers. Dit kan dan aardig in de papieren lopen.

Advies en maatwerk

Het plaatsen van zonnepaneleninstallaties is een mooie investering én brengt verzekeringstechnische gevolgen met zich mee. Wanneer de aandachtspunten en voorwaarden goed zijn uitgevoerd, zijn er absoluut mogelijkheden om uw bedrijfspand met een zonnepaneleninstallatie te verzekeren. Laat u goed begeleiden en bekijk samen met uw risicoadviseur wat hiervoor de mogelijkheden zijn. 

Jacco Schipper MBA MFP RMiA

Risk Manager
Kuiper Verzekeringen

Delen via

Kuiper Verzekeringen

Kuiper Verzekeringen

Specialist verzekeringen
Kuiper Verzekeringen is gevestigd in Heerenveen. U kunt ze bereiken via 0513 614 444. U kunt bij Kuiper Verzekeringen terecht voor alle schadeverzekeringen, levensverzekeringen, pensioenen, financiële planning én scheepsfinancieringen. De colums van Kuiper Verzekeringen worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via hun eigen Specialisten pagina.