Betekenisvol werk

Er is nogal wat aan de hand op de arbeidsmarkt, dat kan niemand gemist hebben. Personeelstekort in de horeca, op Schiphol, bij bouwbedrijven, bij veel gemeenten, in de lokale winkels en ga zo maar door. De posters en stickers met ‘personeel gezocht’ kom je overal tegen. Er is sprake van een werknemersmarkt voor praktijkberoepen en tech.

Want het is moeilijk om mensen te vinden en om deze te behouden. Werk-privé balans wordt steeds belangrijker, maar vergeet niet de werksfeer, de vrijheid van werk, de ontwikkelmogelijkheden en natuurlijk ook het salaris.

Jongeren zijn op zoek naar de zingeving van werk, willen betekenisvol werk en willen bijdragen aan een betere wereld. Het gaat al lang niet meer om alleen maar (zo snel mogelijk) geld verdienen. De millennials en de centennials komen op de arbeidsmarkt en brengen een andere dynamiek op gang.

Als de arbeidsmarkt zo in beweging is kunnen werkgevers niet achterblijven. Dit vergt ook anders kijken. Het gaat niet alleen meer om de zogenaamde hard skills (opleiding/ CV/ wat heb je gedaan) maar dit verschuift naar de soft skills (eigenschappen/ vaardigheden/ waar ben je goed in).

Anders kijken kunnen wij allemaal leren. Dit begint al vroeg op de basisschool. Neem kinderen mee in wat er allemaal te doen is, welke beroepen zijn er eigenlijk allemaal? Neem ouders hier ook in mee- en vooral de moeders! Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat met name moeders een stempel drukken op de schoolkeuze van de kinderen. De zogenaamde ‘zware sectoren’ vallen dan vaak af en dan wordt gekozen voor een kennisopleiding, met de beste bedoeling uiteraard.

Ambitieroutes ontwikkelen, digitalisering, aandacht voor laaggeletterdheid en het werken met themalabs kan een mooie manier zijn om in aanraking te komen met de veelheid en rijkheid van beroepen die er in de regio Noordoost-Fryslân zijn. Leven lang ontwikkelen geldt voor ons allemaal, we zijn nooit uitgeleerd! Ook de subsidieregeling Versnellingsagenda biedt kansen voor werkgevers. Wil jij met bovenstaande aan de slag in de regio Noordoost-Fryslân? Kijk dan eens op onze website.

Werk mee aan de ontwikkeling van een kenniseconomie richting een betekeniseconomie.

Delen via
Marjan van der Feen

Marjan van der Feen

Stichting Qop

Ondernemerschap
Marjan van der Feen is werkzaam bij Stichting Qop.