100% Puur

De dagen en weken vliegen voorbij, de mailbox zit bomvol, in de agenda staan afspraken met accountant, directieteam of de zoveelste netwerkborrel… En dan heb ik het nog niet eens over de thuisagenda die me wijst op peuterschool, vioolles, scouting, paardrijden, yoga, voetbaltraining, familiebezoek en andere zaken.

Als vader van drie kinderen, tevens ambitieus ondernemer, speler van Boornbergum 2 en echtgenoot, vergeet ik wel eens waar het om draait in het leven: werk ik om te leven of leef ik om te werken? Hoe clichématig die vraag ook is, het is wel een vraag die je je af en toe eens moet stellen.

Jaren geleden belandde mijn vader plotseling op de operatietafel voor een hartoperatie en zag ik ineens mijn grote held en vertrouwenspersoon, ‘mijn papa’, heel kwetsbaar zijn. Onze oudste dochter Gylène (nu 10 jaar) heeft in haar eerste levensjaar veel ellende moeten doorstaan vanwege een vervelende ziekte en heeft de eerste zes maanden van haar leven in het UMCG doorgebracht. Zo kent ieder mens moeilijke momenten in het leven. En pas dan zie je de dingen in perspectief. Alles, maar dan ook werkelijk álles kon me op die momenten gestolen worden in ruil voor de gezondheid van mijn kind of vader. Waarom zou ik me druk maken over pitches, deadlines en omzet?

Ondanks dat inzicht heb ik de neiging om steeds maar door te gaan, om zowel zakelijk als privé alles in goede banen te willen leiden en daardoor te weinig ontspanning te nemen. Ambities waarmaken, hard werken, ondernemen, alles meemaken, succesvol zijn met TEAM; ik wil het allemaal. En dan schieten die andere belangrijke zaken er weer bij in. Tijd en aandacht aan mijn vrouw en kinderen besteden, even in de zon zitten, een hoofdstuk in een boek lezen, een lekkere wandeling maken. Mijn kinderen houden me soms een spiegel voor waar ik me als ‘superpapa’ eigenlijk niet in wil herkennen: “Papa, hou nou eens op met je telefoon. Ga je nou alweer weg? Eet je deze week ook nog eens thuis? Je gaat het weekend toch niet óók werken?” En al wil ik het liever niet zien, ze hebben keihard gelijk.

De puurheid en oprechtheid van kinderen – eigenschappen waar we allemaal mee worden geboren – fascineert me. Over deze unieke en persoonlijke oerkracht spreek ik dan ook dagelijks met onze opdrachtgevers. Er is niks mis met hard werken en ambities, maar verlies vooral het kind niet in jezelf. Doe wat je leuk vindt en draag dat uit. Je zult merken dat dat je ook zakelijk verder helpt, want ook klanten zijn gevoelig voor ‘het echte verhaal’, voor puurheid en oprechtheid. Daar mogen we best eens rustig bij stilstaan. Of zitten, lekker in de zon.

Voor reacties op zijn column of overige vragen aan Martin en contactgegevens, kijk dan op zijn eigen OF specialistenpagina.

Delen via

Martin van der Meulen

TEAM Communicatie

Marketing en communicatie
Martin van der Meulen is mede-eigenaar van TEAM communicatie, het strategisch-creatief bureau voor krachtige merkverhalen uit Drachten. Hij is een creatief denker die mensen verbindt met merken. Hij pakt je in waar je bij staat. Maar gelukkig zet hij dat talent ook in om jóuw klanten te verleiden. Voor vragen aan Martin of reacties op zijn columns kun je rechtstreeks contact met hem zoeken via TEAM communicatie.