Artis

Wie de media de afgelopen tijd heeft gevolgd heeft nog eens bevestigd kunnen krijgen dat mannen in beginsel roofdieren zijn, waarbij niet alleen het lichaam, maar ook de geest rare kronkels kunnen vertonen. Eigenlijk is het bewijs dat we afstammen van de apen nooit héél ver weg in deze wereld. “It’s all about sex,” zegt ook hoogleraar psychologie en apenonderzoeker Frans de Waal, de Nederlands-Amerikaanse wetenschapper die er wereldfaam mee verwierf. “Al zullen ze het ontkennen, onbewust streven alle mannen naar dominantie. Het is een collectieve leugen dat macht ons niet interesseert.”

Dat laatste heb ik in alle talkshows eigenlijk gemist en dat vond ik jammer. Want wie echt een oplossing wil voor ongewenste intimiteiten op het werk, of elders, moet wel de oorsprong van het probleem willen begrijpen. Volgens de Waal begint het bij het instinct van voortplanting. Wanneer dat, zoals bij veel diersoorten, het primaire doel is, zul je als man proberen macht te verwerven, omdat macht erotiseert, vrouwen aantrekt en jouw kans op seks dus vergroot. In kader van voortplanting alléén hebben mannen dan ook baat bij meerdere vrouwen. “Voor vrouwen geldt dat niet”, aldus De Waal. “Evolutionair gezien heeft het voor hen geen nut om met meerdere mannen te paren, want daar krijg je niet meer nageslacht van.”

Grensoverschrijdend gedrag; we zullen er in onze maatschappij ook iets mee moeten. En u als ondernemer in uw bedrijf misschien óók. Want de recente onthullingen maken duidelijk dat met name onder de heren velen de stap van aap naar moderne eigentijdse man lastig vinden.

Eerlijk gezegd: denk ik persoonlijk dat we de komende tien jaar niet in staat zullen zijn om de alfa-apen onder ons mee te voeren in de vaart der volkeren. En overigens: ook niet de komende driehonderd jaar; daarvoor gaat evolutie te langzaam. Maar, we hoeven niet te wanhopen. Er valt nog veel te winnen. Neem de biologieles. Misschien eens wat minder medische doorsnee-tekeningen van mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen en van eicellen en zaadcellen. Ik zou zeggen: zet een boek van De Waal op de leeslijst en discussieer daarover in de klas en thuis. Maak een uitje naar de dierentuin en kijk hoe onze voorouders zich op de apenrots gedragen. Ontken niet waar we vandaan komen, realiseer je dat onze honger naar macht in de wereld wordt bepaald door onze voortplantings-instincten. Vanuit die kennis kun je het wangedrag dat daaruit voortkomt aanpakken. Want het is zoals voormalig Amerikaans president Truman al eens zei: ‘het merendeel van de problemen waar een president mee te kampen heeft zijn de wortels uit het verleden.’ Spiegels voorhouden kan naar mijn mening werken. In dat kader wil ik voorstellen dat iedere man die ongevraagd een dickpic verstuurd voortaan twee dagen lang het apenverblijf in Artis moet schoonmaken.

Delen via

Menno Bakker

OF/Narvic

Hoofdredacteur OF
Menno Bakker was in de jaren tachtig leadzanger van de punkgroep Kobus gaat naar Appelscha en is oprichter van NARVIC, adviesbureau voor communicatie. Hij studeerde kunstgeschiedenis en communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, later gevolgd door een NIMA-opleiding. Hij werkte o.a. als journalist en als marketeer van het Groninger Museum en was actief in citymarketing (Expeditie Leeuwarden). Momenteel werkt Menno Bakker als communicatie-adviseur en als hoofdredacteur van OF magazine. Wilt u reageren op Menno z’n columns of heeft u een vraag? Mail ze Menno via menno@narvic.nl. Benieuwd naar alle columns van Menno? Kijk op zijn eigen Specialisten pagina.