Eenzaamheid

Ik was laatst bij TEDx Fryslân. Ik genoot; het ging ergens over. Je kon er als mens je voordeel mee doen. Ik had maar een halve dag de tijd en ik wist: ik doe mezelf nu tekort, door weg te gaan. Maar goed; er moet ook gewerkt worden. In de pauze bekeek ik van achter mijn koffie het netwerkgebeuren en ik dacht aan Godfried Bomans. ‘Het meeste verkeer komt voort uit de angst om alleen te zijn. Indien de mens erin slaagde te berusten in zijn eenzaamheid, zou het gras tussen de straatstenen groeien.’ Ik dacht: dat is óók weer waar.

We zijn kuddedieren. En daar is niets mis mee. We confereren, we netwerken, we delen kennis. Zo houden we de economie draaiende. Maar netwerkjes blijven dikwijls min of meer gesloten systemen. Met dezelfde mensen. En bij de vele bijeenkomsten die ik recentelijk bezocht vroeg ik me wel even af: waar is de maakindustrie? Waar zijn die personen die de pijler vormen onder onze regionale werkgelegenheid? Stertil, DMT, Batavus, Philips; waar zijn ze mee bezig? Waar ligt de directeur wakker van? Voor welke uitdagingen staan ze? Hun problemen interesseren me misschien nóg wel meer dan de vraag hoe ik lekkere gerechten kan maken van mijn aardappelprakje van gisteravond. Het zou daarom mooi zijn wanneer zij de komende jaren óók op dat TEDx-podium zouden staan.

Hulde voor de organisatie van TEDxFryslân overigens. Alleen al: omdat ze het toch maar hebben gedáán. Want door te doen léér je, maak je fouten, word je weer beter. En door elkaar in Fryslân regelmatig te bezoeken inspireren we elkaar, komen er samenwerkingsverbanden. Waar dan weer mooie dingen uit ontstaan en waar wij in via OF dan weer over publiceren.

Natuurlijk; we zijn allemaal soms een beetje bang om alleen te zijn. Bomans zag het goed. Maar de Amerikaan Josh Billings had daar in de negentiende eeuw ook al iets leuks over gezegd: ‘De eenzaamheid is een goede plaats om te bezoeken, maar een slechte plaats om te verblijven’.

Kortom: ik hoop u binnenkort weer te treffen.

Benieuwd naar de andere columns van Menno? Kijk dan op zijn eigen Specialisten pagina.

Delen via

Menno Bakker

OF/Narvic

Hoofdredacteur OF
Menno Bakker was in de jaren tachtig leadzanger van de punkgroep Kobus gaat naar Appelscha en is oprichter van NARVIC, adviesbureau voor communicatie. Hij studeerde kunstgeschiedenis en communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, later gevolgd door een NIMA-opleiding. Hij werkte o.a. als journalist en als marketeer van het Groninger Museum en was actief in citymarketing (Expeditie Leeuwarden). Momenteel werkt Menno Bakker als communicatie-adviseur en als hoofdredacteur van OF magazine. Wilt u reageren op Menno z’n columns of heeft u een vraag? Mail ze Menno via menno@narvic.nl. Benieuwd naar alle columns van Menno? Kijk op zijn eigen Specialisten pagina.