What’s in a name

Een goede naam is belangrijk. En je komt soms vreemde bedenksels tegen. Een exploitant van een Amerikaans Sushi restaurant gaf zijn zaak de naam ‘Fuk Mi’. Op internet zag ik een fotootje van ‘Herpes Pizza’. En tja, was de heer Aarsman uit Amsterdam nu wel zo verstandig toen hij ooit zijn ‘Aarsman horecabenodigdheden startte?
Goedbedoelde bedrijfsnamen kunnen ook tot verwarring leiden. Beroemd is de introductie van de Chevrolet Nova op de Spaanstalige markt. Er kwam hevige opschudding omdat ‘No va’ zo ongeveer ‘gaat niet’ betekent. De mythe wil dat het Chevrolet miljoenen heeft gekost, maar dit is niet bewezen.

Ook het hebben van een goede persoonsnaam is van belang in het zakenleven. Ouders moeten dus goed weten waar ze mee bezig zijn. Niemand noemt zijn pasgeboren spruit nog Adolf. Een beetje origineel zijn is ook niet verkeerd. Mijn ouders noemden mij ‘Menno’. Een mooie naam, maar met zo’n platvloerse achternaam als Bakker vraag je dan om problemen. Zo publiceerde de Leeuwarder Courant recentelijk een stukje over Folkert Buiter, een van de initiatiefnemers van Icedome Almere . In het verhaal wordt een reeks dubieuze gedragingen van de man beschreven. En dan meldt de krant dat Menno Bakker zaken met hem doet en 'zijn petje voor hem afneemt'. Wat was ik gelukkig geweest wanneer de LC had vermeld dat het om ene Menno Bakker in Haarlem ging en niet die andere, bij OF, die als een van de eersten de petitie voor Thialf ondertekende.

Ach nou ja, persoonsverwarring komt in de beste kringen voor. Op twitter zwerft ene Willem Alexander rond. Onze vorst (@Koning_NL) twittert er lustig op los, daarbij gebruik makend van een authentieke portretfoto. Mag vast niet, maar vermakelijk is het wél. Een tweet tijdens de recente herfstachtige meimaand: “Wij laten de winterwielen maar weer onder de Gouden Koets zetten, Landgenoten. #koud).”

 

Ben benieuwd of Willem van Buren ook zoveel humor heeft.
Ja, die bedoel ik!

 

Delen via

Menno Bakker

OF/Narvic

Hoofdredacteur OF
Menno Bakker was in de jaren tachtig leadzanger van de punkgroep Kobus gaat naar Appelscha en is oprichter van NARVIC, adviesbureau voor communicatie. Hij studeerde kunstgeschiedenis en communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen, later gevolgd door een NIMA-opleiding. Hij werkte o.a. als journalist en als marketeer van het Groninger Museum en was actief in citymarketing (Expeditie Leeuwarden). Momenteel werkt Menno Bakker als communicatie-adviseur en als hoofdredacteur van OF magazine. Wilt u reageren op Menno z’n columns of heeft u een vraag? Mail ze Menno via menno@narvic.nl. Benieuwd naar alle columns van Menno? Kijk op zijn eigen Specialisten pagina.