Een toename van ransomware aanvallen op het MKB, wat is er aan de hand?

Momenteel is er een grote toename te zien in het aantal ransomware aanvallen op MKB-bedrijven. Als gevolg van dit soort aanvallen kunnen bedrijven onder grote druk komen te staan. Zelfs een faillissement is niet uitgesloten. Een alarmerend signaal waar je als MKB-bedrijf alert mee moet omgaan.

Hoe gaan aanvallers te werk?

Er zijn drie veel voorkomende methoden te noemen:

 • Via bijlage als e-mail.
 • Via handmatige aanval (hack).
 • Een geautomatiseerde aanval.

MKB-bedrijven worden op deze manier aangevallen:

 • Aanvallers krijgen toegang tot het netwerk door zwakke punten in het netwerk, zoals een VPN-verbinding die niet up-to-date is.
 • Door middel van handmatige verkenning van het netwerk toegang tot administrator-rechten krijgen.
 • Een gerichte aanval met als doel maximale schade en verstoring veroorzaken.
 • Beveiliging wordt uitgeschakeld na het verkrijgen van de administrator-rechten, waardoor beveiligingssoftware niet meer actief is.
 • De aanvallen zijn vaak zeer succesvol, omdat essentiële beveiliging ontbreekt en administrator-rechten vrij eenvoudig worden verkregen.

Waarom zie je juist nu een toename van ransomware aanvallen?

De reden voor de toename is niet met zekerheid te zeggen, maar heeft waarschijnlijk te maken met het vele thuiswerken. De keuze voor thuiswerken heeft als gevolg dat je een netwerk van buitenaf toegankelijk moet maken. Hiermee creëer je extra kwetsbaarheid en dat vraagt weer om extra beveiligingsmaatregelen. Lang niet ieder bedrijf heeft voldoende maatregelen getroffen en maakt zich hiermee een makkelijk doelwit voor een ransomware aanval.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen dit soort aanvallen?

Onze IT specialisten hebben de meest belangrijke security maatregelen op een rij gezet:

 • Maak regelmatig een back-up en test of deze goed werkt.
 • Breng de IT-rechtenstructuur van je organisatie in kaart en herzie deze regelmatig.
 • Maak gebruik van twee factor authenticatie.
 • Systemen up-to-date houden.
 • Ga bewust om met thuiswerkers en zorg voor een veilige online werkomgeving.

Advies nodig? Office IT helpt graag.

Mocht je willen weten of jouw bedrijfsnetwerk voldoende is beveiligd tegen ransomware aanvallen? Neem dan gerust contact op.

Onze IT specialisten geven graag hun advies. Met behulp van onze security scan bepalen wij de zwakke punten in het netwerk en optimaliseren de beveiliging. Wij werken samen met ESET, leverancier op het gebied van hoogwaardige beveiligingsoplossingen. Hiermee hebben wij de producten en kennis in huis om bedrijven te kunnen voorzien van een optimaal beveiligd netwerk.

Acute security-problemen? Dankzij onze centrale locatie in Friesland kunnen wij binnen een uur op locatie zijn binnen de regio Sneek, Bolsward, Heerenveen en Leeuwarden.

Nick Betgem

Eigenaar Office IT

Delen via

Nick Betgem

Office IT

IT specialist
Nick Betgem is eigenaar en accountmanager van Office IT uit Sneek. Office IT is de innovatieve dienstverlener voor al uw IT oplossingen. Nick deelt als OF’s IT-specialist zijn kennis en visie in OF magazine en via zijn eigen OF online specialisten forum. Neem gerust contact op met Nick, hij en zijn collega’s helpen u graag.