Het nieuwe werken

Het nieuwe ‘normaal’ zal na deze coronacrisis flink verschillen van wat we gewend zijn. Thuiswerken wordt de standaard, op kantoor zal er meer afstand zijn tussen collega’s en de afhankelijkheid van technologie voor communiceren zal groter dan ooit zijn.

Laten we beginnen met een veelgebruikt communicatiemiddel: telefonie. Met thuiswerken komt hier voor sommige bedrijven al direct een obstakel opdoemen. Hoe blijf je thuis zakelijk bereikbaar zonder daarvoor je privénummer te gebruiken?

Hier zijn veel oplossingen voor. Wij adviseren VoIP, telefonie via het internet. Zeer veelzijdig en flexibel. Je kunt op je mobiel of computer met headset de ‘telefonie-app’ installeren. Via deze app ben je via het zakelijke nummer bereikbaar en kun je ook uitbellen. Binnen de app is de bereikbaarheid naar wens in te stellen, zo voorkomen je zakelijke oproepen op ongewenste momenten.

Mocht je vaak en veel onderweg zijn of thuiswerken, dan is een online werkplek aan te raden. Met een online werkplek kun je veilig en eenvoudig je zakelijke data benaderen, bewerken en opslaan vanaf ieder geschikt apparaat.

Online vergaderen

Ook vergaderingen zullen steeds vaker op afstand plaatsvinden. Hier zijn enorm veel oplossingen voor. Aandachtspunt hierbij is veiligheid:

  • Spreek af welke applicatie er gebruikt wordt voor videobellen

Deel zo min mogelijk vertrouwelijke informatie en definieer met elkaar wat precies de ‘vertrouwelijke informatie’ is.

  • Beveilig de toegang tot een vergadering altijd met een wachtwoord of toegangscode.
  • Overleg met je IT-leverancier welke tool het meest veilig en geschikt is voor jouw organisatie
  • Let op phishing mails met ‘vergaderverzoeken’

Wij adviseren Microsoft Teams, onderdeel van Microsoft 365. Je kunt hiermee eenvoudig videobellen, bestanden delen en verschillende chats binnen verschillende teams aanmaken.

Veilig werken

Het is belangrijk extra aandacht te besteden aan security. Online werkplekken en programma’s als Microsoft Teams zijn al standaard voorzien van beveiliging. Toch kan het geen kwaad om ook te kijken naar een lokale oplossing als encryptie. Deze software zorgt ervoor dat data op jouw computer wordt versleuteld. Better safe than sorry!

Support op afstand

Als je problemen hebt met je computer, ren dan niet direct met het ding onder je arm naar je IT-partner. Vaak zijn problemen op afstand op te lossen. Scheelt weer een hoop gedoe en reistijd! Je geeft jouw IT-specialist toegang tot jouw computer, hij kan overal bij en zal negen van de tien keer het probleem zo op kunnen lossen. Lukt dit niet, dan kun je altijd nog afspreken om de pc langs te brengen of te laten ophalen ter reparatie.

Mocht je meer informatie willen over veilig thuiswerken of andere ICT-vraagstukken? Neem gerust contact op, wij helpen graag.

Nick Betgem

Eigenaar Office IT

Delen via

Nick Betgem

Office IT

IT specialist
Nick Betgem is eigenaar en accountmanager van Office IT uit Sneek. Office IT is de innovatieve dienstverlener voor al uw IT oplossingen. Nick deelt als OF’s IT-specialist zijn kennis en visie in OF magazine en via zijn eigen OF online specialisten forum. Neem gerust contact op met Nick, hij en zijn collega’s helpen u graag.