Hoe schoon is jouw werkplek

Hygiëne en ICT, niet direct twee onderwerpen die je met elkaar in verband brengt. Maar toetsenborden, muizen en telefoontoestellen zijn een bron van bacteriën! Je werkplek regelmatig schoonmaken is belangrijk. Op een gemiddeld toetsenbord zitten meer bacteriën dan op een toiletbril. Niet echt een prettig idee.

En wat doen al die bacteriën? Die zorgen voor verspreiding van virussen. En dat kan weer zorgen voor ziekteverzuim. Zeker op plaatsen waar meerdere mensen dezelfde werkplek gebruiken. Hier kunnen bacteriën eenvoudig overgedragen worden. Dit kun je makkelijk voorkomen.

Werkplek schoonmaken

Zorg voor een schone werkplek. Het regelmatig reinigen van je toetsenbord, beeldscherm en muis is belangrijk. Gebruik wel geschikt schoonmaakmiddel. Sommige middelen zijn te agressief en kunnen je apparatuur beschadigen. De apparatuur kan vaak wel tegen een stootje, maar hardware en water zijn meestal geen vrienden. Gelukkig zijn er tal van producten verkrijgbaar waarmee je eenvoudig je toetsenbord, muis en beeldscherm kan schoonmaken.

Denk aan beeldschermreiniger, speciaal voor het veilig reinigen van je beeldscherm. Of zet een doos reinigingsdoekjes op je bureau. Dagelijks een doekje over je toetsenbord, muis en telefoontoestel scheelt al een hoop.

Voor het verwijderen van kruimels en stof uit je toetsenbord zijn er speciale zachte gelkussens te krijgen. Het kussen vormt zich geheel naar de vorm van het toetsenbord. De moeilijk bereikbare plaatsen worden zo ook gereinigd. Het vuil blijft aan het gelkussen kleven. Eenvoudige reiniging zonder water en zeep.

Wij gebruiken vaak compressed air voor het reinigen van computerkasten. De lucht komt er onder hoge druk uit en spuit het vuil en stof weg. Kijk hier wel mee uit, want je kan er ook tere deeltjes in een computerkast mee beschadigen.

Serverkast of datacenter schoonmaken

En wat dacht je van het schoonhouden van je serverruimte of datacenter? Deze ruimtes krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Toch is het meestal het hart van je organisatie. Te veel stof kan leiden tot storingen. Stel je eens voor: een dag zonder toegang tot je bedrijfsnetwerk door een laagje stof. Dat willen we niet. Het reinigen van deze ruimte vraagt extra zorgvuldigheid. Het beste kun je dit laten doen door een professionele partij. Periodiek reinigen voorkomt een hoop ellende.

Delen via

Nick Betgem

Office IT

IT specialist
Nick Betgem is eigenaar en accountmanager van Office IT uit Sneek. Office IT is de innovatieve dienstverlener voor al uw IT oplossingen. Nick deelt als OF’s IT-specialist zijn kennis en visie in OF magazine en via zijn eigen OF online specialisten forum. Neem gerust contact op met Nick, hij en zijn collega’s helpen u graag.