Je systemen up-to-date houden; zo belangrijk is het.

Updates zijn er om systemen actueel en veilig te houden. Is er een nieuwe bedreiging ontdekt, dan volgt er meestal een update voor betere bescherming tegen deze bedreiging. Het is dus aan te raden updates altijd te installeren. Op een bepaald moment komen er nieuwere systemen, vervalt de ondersteuning op oudere versies en worden er geen updates meer uitgebracht. Je verouderde systeem is dan kwetsbaarder.

De laatste tijd zijn er veel aankondigingen over het vervallen van ondersteuning en (beveiligings-) updates van onder andere Windows 7 en Server 2008. Ons advies is om software op je apparatuur altijd zo actueel mogelijk te houden. Zo heb je altijd de mogelijkheid om terug te vallen op support en ondersteuning en ben je optimaal beveiligd tegen virussen en andere bedreigingen van buitenaf.

Veel bedrijven investeren niet graag op het gebied van automatisering. Men is zich onvoldoende bewust van het bedrijfsrisico dat het met zich meebrengt als ze niet met moderne en actuele apparatuur en software werken.

Stel, je gebruikt server 2008 en deze vertoont problemen. Je belt je IT-specialist en hij of zij komt langs om de boel weer op te lappen. Je denkt dat de problemen zo zijn opgelost. Helaas: dit is slechts een tijdelijke oplossing. De ondersteuning en beveiliging op server 2008 vervalt per 14 januari 2020. Hierdoor zal ook een IT-specialist op een gegeven moment niet veel meer kunnen doen dan oplappen. In principe is de server een tikkende tijdbom. Het kan maanden goed gaan, tot de problemen niet meer op te lossen zijn. De server crasht en dan ben je allerlei belangrijke gegevens kwijt.

Zo is het ook met Windows 7. Per 14 januari 2020 vervalt de ondersteuning en worden er geen (beveiligings-) updates meer uitgebracht. Je zal er aanvankelijk waarschijnlijk weinig problemen ondervinden. Tot het punt aanbreekt dat de verouderde software niet meer compatibel is met andere systemen. Je kunt misschien bepaalde documenten niet meer op juiste wijze openen omdat deze met een nieuwere versie zijn gemaakt. Het maakt het allemaal zo lastig, terwijl het makkelijk kan.

Of wat dacht je van de beveiliging van je gegevens. Is alles nog wel AVG-proof met het gebruik van een verouderde server? Is er voldoende beveiliging tegen virussen of bijvoorbeeld een cryptolocker? Je moet er toch niet aan denken: belangrijke gegevens kwijt, gegevens open en bloot op straat, met alle gevolgen van dien.  

Updates installeren moet op een geschikt moment. Systemen worden vaak meerdere keren uit- en ingeschakeld tijdens het installatieproces. Lastig als dit tijdens de werkdag gebeurd. Laat je IT-specialist de updates buiten werktijd uitvoeren en testen. Zo kan je de volgende werkdag weer direct aan de slag.

Meer weten over het belang van actuele apparatuur of updates? Neem gerust contact op. We vertellen er graag meer over.

Delen via

Nick Betgem

Office IT

IT specialist
Nick Betgem is eigenaar en accountmanager van Office IT uit Sneek. Office IT is de innovatieve dienstverlener voor al uw IT oplossingen. Nick deelt als OF’s IT-specialist zijn kennis en visie in OF magazine en via zijn eigen OF online specialisten forum. Neem gerust contact op met Nick, hij en zijn collega’s helpen u graag.