Telefonie anno 2019: ben jij nog bereikbaar?

In 1881 werd de eerste telefooncentrale in Nederland in gebruik genomen en in 1960 waren er een miljoen aansluitingen in ons kleine landje. Een kleine vijftien jaar geleden waren er diverse opties voor vaste telefonie beschikbaar voor het bedrijfsleven. De zogenaamde ISDN-installatie was populair; een vorm van telefoneren met meerdere lijnen en toestellen, die werd aangestuurd door een eigen telefooncentrale. Veel ondernemers beschikken nog steeds over een dergelijke installatie en die ondernemers moeten langzaam maar zeker gaan nadenken over de toekomst. KPN heeft onlangs namelijk aangekondigd te stoppen met het ISDN. Vanaf 1 september 2019 zal de stekker letterlijk uit het netwerk getrokken worden en bestaat deze vorm van telefoneren niet meer. De laatste gebruikers van ISDN worden gedwongen om iets anders te gaan gebruiken.

De tijd staat gelukkig niet stil en het antwoord op ISDN is VoiP (voice over ip). Het grootste voordeel van VoiP ten opzichte van het traditionele ISDN-bellen is (vaak) dat de ondernemer minder geld kwijt is en meer mogelijkheden heeft. Met VoiP kun je een eigen fysieke telefooncentrale aanschaffen waar je (bestaande) telefoontoestellen op aansluit, maar er zijn ook varianten te krijgen waar geen vast telefoontoestel meer aan te pas komt; je belt met je computer/laptop of handelt alles af met je mobiele telefoon.

Dit kan ontzettend handig zijn, denk bijvoorbeeld aan de ZZP-er die wel een regionaal nummer heeft, maar eigenlijk nooit op zijn eigen plek zit; via een app op de telefoon schakelt hij zijn vaste toestel door naar zijn 06-nummer. Met een VoiP-oplossing zijn de mogelijkheden ongekend. Functionaliteit waar je normaliter een dure telefooncentrale voor nodig had heb je nu tot je beschikking voor een klein bedrag per maand. Denk bijvoorbeeld aan wachtrijen, een vriendelijke automatische begroeting, een keuzemenu of een doorschakeling na werktijd van een medewerker die storingsdienst heeft. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ben je nog in het bezit van een ISDN-installatie? Wacht dan niet langer met zoeken naar een andere oplossing. Kijk voor jou als ondernemer wat voor jou van belang is. Zijn dat de kosten beheersbaar houden? Maximale flexibiliteit? Meer functionaliteit? Zorg dat je geïnformeerd wordt over de mogelijkheden zodat je in 2019 volop bereikbaar bent voor je klanten!

Nick Betgem

Eigenaar Office IT

Delen via

Nick Betgem

Office IT

IT specialist
Nick Betgem is eigenaar en accountmanager van Office IT uit Sneek. Office IT is de innovatieve dienstverlener voor al uw IT oplossingen. Nick deelt als OF’s IT-specialist zijn kennis en visie in OF magazine en via zijn eigen OF online specialisten forum. Neem gerust contact op met Nick, hij en zijn collega’s helpen u graag.