WiFi

Bij een goed doordacht WiFi netwerk wordt er rekening gehouden met veel factoren. Zo kun je denken aan de omgeving natuurlijk, welke obstakels en stoorbronnen er aanwezig zijn. Vooral obstakels met of van metaal (denk aan een betonnen muur met betonijzer erin) zorgen dat signalen slecht doorkomen. De snelheid kan dan flink teruglopen of zelfs connectie verlies tot gevolg hebben. Ook de invloed van externe stralingsbronnen zoals magnetrons of garagedeur openers zorgen ervoor dat signalen verstoord kunnen worden. De keuze voor de apparatuur en de kanalen waarop gewerkt wordt is voor een goed draadloos netwerk heel belangrijk. Veel apparatuur (zoals die magnetron) gebruiken de 2.4GHz band maar ook de minder bekende 5GHz band die gebruikt kan worden wordt veel gebruikt op andere plekken zoals in de scheepvaart.

Het opzetten en uitwerken van een goed draadloos netwerk verreist dus best wat kennis en inzicht. Je wordt tegenwoordig overspoeld met aanbieders van WiFi apparatuur die worden verkocht met beloftes die helemaal niet waar gemaakt kunnen worden. Veel goedkope apparatuur kan bijvoorbeeld maar 5 gelijktijdige connecties aan en daar ga je, tegenwoordig, als gezin thuis zo overheen met alle laptops, ipads en telefoons. En dan blijkt het voor geen meter meer te werken. Hetzelfde zien we ook in hotels, campings en jachthavens waar we geregeld WiFi netwerken nalopen omdat het niet goed functioneert. Slecht opgezette netwerken door partijen die er simpelweg te weinig verstand van hebben….

Een ander heel belangrijk aspect is de veiligheid. Als je met een openbare netwerk zonder beveiliging verbinding maakt dan is het heel makkelijk met de juiste apparatuur die verbinding, ook als je er intussen niet meer mee verbonden bent, af te luisteren en zo data te onderscheppen. Denk daar aan en als je ergens bent geweest en verbinding hebt gemaakt met een openbaar netwerk, verwijder die dan later ook zo snel mogelijk van je telefoon.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Bij interesse kun je altijd even contact met me opnemen.

Kijk voor eerdere columns van Nick Betgem van Office IT en contactgevens op zijn eigen OF Specialisten forum.

Delen via

Nick Betgem

Office IT

IT specialist
Nick Betgem is eigenaar en accountmanager van Office IT uit Sneek. Office IT is de innovatieve dienstverlener voor al uw IT oplossingen. Nick deelt als OF’s IT-specialist zijn kennis en visie in OF magazine en via zijn eigen OF online specialisten forum. Neem gerust contact op met Nick, hij en zijn collega’s helpen u graag.