Tegeltje

Uit onderzoek van consultancybureau Effectory onder 400.000 medewerkers kwam enkele jaren geleden naar voren dat weliswaar 80% van de medewerkers in Nederland ‘betrokken’ is als het gaat om zijn of haar werk, maar dat nog minder dan 38% ‘bevlogen’ is. Wanneer ik deze cijfers aan Friese ondernemers voorleg bevestigen ze het beeld. Vaak hoor ik: ‘ach ja, zo zijn mijn mensen nu eenmaal. Heb al van alles geprobeerd, maar het werkt toch niet….’.

Een dompertje dus, want bevlogen mensen hebben hart voor de zaak, zijn creatiever, werken harder. Maar, er is ook goed nieuws. Er zijn namelijk wel degelijk manieren om je personeel meer bevlogen te maken. Vier adviezen op een rij:

  1. Pak je rol

Of jij het nu leuk vindt of niet; in de ogen van je mensen ben jij de leider. Jouw doen en laten is van grote invloed op het functioneren van je mensen. Geef het goede voorbeeld. Besmet jouw medewerkers met jouw bevlogenheid!

  1. Je gedachten en de stip

Medewerkers hebben behoefte aan duidelijkheid. Over de gedachtegang áchter het beleid. Deel je gedachten! En praat ook over de toekomst, de stip op de horizon waar jij naar toe wil. Gegarandeerd hangt het personeel aan je lippen; het is immers ook hún toekomst.

  1. De 1-procent-vraag

Stel minstens eens per maand aan al je medewerkers de 1%-vraag: wat kunnen we volgens jou nog 1 % beter doen? Indien nodig help je ze een handje met steekwoorden: klantbeleving, communicatie, werkproces, marketing? Vráág je medewerkers.

  1. Denk aan de piramide

Kent u de piramide van Maslow? Dan weet u waar het allemaal om draait bij mensen: uiteraard levensbehoeften zoals voedsel, maar ook veiligheid, sociale interactie en waardering, erkenning en zelfontplooiing. Kortom: blijf positief. Geef die erkenning. Spreek je waardering uit. Je doet dat nooit genoeg!

Kortom: het verbeterpotentieel ligt bij uw mensen en er zijn tal van manieren waarmee je bevlogenheid kunt kweken. Vaak lijken die zo voor de hand te liggen, maar vergeten we ze toch weer, in de waan van de dag. Zonde. Maak daarom een tegeltje en hang het tegenover uw bureau, zodat u iedere dag naar die blauw geschilderde tekst kunt kijken:  ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’

Benieuwd naar Peter en wil je met hem in contact komen? Kijk dan op zijn eigen OF specialistenpagina.

Delen via

Peter Scherjon

MKB Beter

Ondernemerschap en leiderschap
Peter Scherjon is eigenaar van MKB Beter en mede-eigenaar van MKB Wurkpleats. Peter helpt ondernemers en medewerkers succesvoller ín en áán het bedrijf te werken. Deelt graag zijn leerervaringen, kennis en netwerk met andere ondernemers. Gelooft heilig in het principe; alleen ga je sneller, samen kom je verder. Peter zijn columns kunt u terug vinden via zijn eigen specialistenpagina.