De afgelopen jaren is de populariteit van de SCL-certificering sterk toegenomen onder bedrijven die meer willen dan simpelweg voldoen aan regelen of een checklist. Waar de VCA-certificering stopt, gaat de Safety Culture Ladder (SCL) verder.
We leven in een tijd waar veiligheid op de werkvloer steeds meer aandacht krijgt. Niet alleen de fysieke veiligheid, maar juist ook de sociale aspecten, de sociale veiligheid. We hebben het drukker dan ooit met opstellen van beleid over omgangsvormen, discriminatie en het aanstellen van vertrouwenspersonen. Maar hoe wordt veiligheid daadwerkelijk beleefd binnen een organisatie?
Een SCL-audit toetst op verschillende niveaus in hoeverre veiligheid écht is ingebed in het gedrag, de houding en communicatie met én richting medewerkers. De SCL is een beoordelingsinstrument dat het veiligheidsbewustzijn en -gedrag inzichtelijk maakt. De Safety Culture Ladder bestaat letterlijk uit vijf treden: van een reactieve houding (trede 1) tot aan een proactieve, intrinsieke gemotiveerde veiligheidscultuur (trede 5).
Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor deze certificering. Soms is het zelfs een voorwaarde om voor (hoofd)aannemers te mogen werken. Maar SCL levert meer op: organisaties worden gestimuleerd om veiligheid structureel te verankeren. Wie op een hoger trede staat, herkent risico’s sneller en pakt ze proactief aan—met minder incidenten als gevolg. Leiderschap en open communicatie zorgen ervoor dat medewerkers zich gehoord én gewaardeerd voelen. Bovendien stimuleert de norm organisaties om te blijven verbeteren, leren en reflecteren. Een houding die daadwerkelijk kan lonen!
Aan de slag met veiligheidscultuur, maar (nog) niet certificeren? Ook dat kan. Wij denken graag met je mee.
Meer weten of direct aan de slag met SCL? Neem contact op met Bureau Risicomeester. www.bureaurisicomeester.nl