Trends in automatisering, robotisering en Cybersecurity

Bij veel van onze zakelijke klanten is er naast pure kantoorautomatisering ook sprake van productie-automatisering en robotisering, zoals in de in onze regio sterk vertegenwoordigde metaalsector.

Mede door de verstoorde leveringsketens tijdens Corona en geopolitieke instabiliteit, besluiten bedrijven steeds meer productieprocessen die voorheen ver weg plaatsvonden weer in eigen huis te gaan uitvoeren.

De opkomst van robotisering en automatisering stelt bedrijven in staat hun processen te stroomlijnen, de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen. Dit heeft geleid tot aanzienlijke concurrentievoordelen en groeimogelijkheden voor bedrijven in verschillende sectoren.

Robots hebben een zeer hoge precisie, werken continu door en met met hoge snelheid. De personen die dit werk voorheen deden, zijn of overbodig geworden of zien hun functie veranderen in aansturing van de robots.

Daarom zien mensen robotisering soms als een bedreiging. Maar robotisering heeft ook voordelen voor de arbeidsmarkt. Ze kunnen fysiek zware of saaie werkzaamheden overnemen. Bovendien is het aantal niet te vervullen vacatures nog nooit zo hoog geweest, dus is de angst wel terecht?

Het Belang van Cybersecurity

Terwijl bedrijven hun technologische voetafdruk vergroten met robotisering en automatisering, wordt het beheer van Cyberrisico’s nog belangrijker. De groeiende afhankelijkheid van digitale systemen maakt bedrijven kwetsbaar voor cyberdreigingen, variërend van datalekken tot ransomware-aanvallen.

Productiebedrijven hebben vaak relatief veel ICT-infrastructuur op locatie. Het beveiligen van deze infrastructuur is van levensgroot belang om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen en de vertrouwelijkheid van gevoelige informatie te behouden.

Cyberaanvallen kunnen verwoestend zijn voor bedrijven, met financiële verliezen, reputatieschade en verstoorde bedrijfsprocessen als gevolg. Daarom moeten ondernemers en beslissers in bedrijven cybersecurity beschouwen als een prioriteit en blijvend investeren in beveiligingsmaatregelen en training van personeel. Banken en accountants stellen terecht ook steeds meer eisen. Zo ook verzekeraars ook, de voorwaarden worden steeds verder uitgekleed.

Netwerksegmentatie: De Onderschatte Defensielinie

Naast de basismaatregelen voor cybersecurity is netwerksegmentatie een vaak onderschat verdedigingsmechanisme. Netwerksegmentatie houdt in dat het bedrijfsnetwerk wordt opgedeeld in afzonderlijke zones of segmenten, waarbij toegang tot gevoelige gegevens strikt wordt gecontroleerd. Dit maakt het moeilijker voor kwaadwillende actoren om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, zelfs als ze al toegang hebben tot andere delen van het netwerk.

Het isoleren van productienetwerken is extra belangrijk, omdat apparatuur en besturingssystemen een andere vervangingscyclus kennen en oplossingen voor kwetsbaarheden vaak later en minder frequent beschikbaar worden gesteld.

Robotiseren met verstand van Cybersecurity

In de werkzaamheden die het team van Oké-PC IT uitvoert houden we bij elke stap rekening met beveiliging. Ons werk blijft interessant door de vele ontwikkelingen in techniek. De veelzijdigheid spreekt ons en onze klanten ook aan, van kabeltje tot laptop en van netwerksegmentatie tot het ontwikkelen van een robuuste cybersecuritystrategie. Neem bij uitdagingen op gebied van ICT gerust contact met mij op!

Ronald Zijlstra, Oké-PC IT, ronald@okepc.nl

Delen via

Ronald Zijlstra

Oké-PC IT Burgum/Dokkum

ICT-diensten
Ronald Zijlstra is ondernemer in de ICT-sector en directeur/eigenaar van de Oké-groep – uw partner in ICT en telecom.