Levenslessen

Toen ik een tiener begon te worden had ik al een hele kudde. Je zou zeggen: geweldig ondernemerschap. Maar ik had nog een les te leren. Toen ik op de middelbare school zat kreeg ik andere interesses en werd het tijd om te verkopen. Omdat ik geen kennis had van de markt en me al helemáál niet verdiepte in zoiets als ‘koper behoefte’ verkocht ik de schapen tegen ongeveer dezelfde prijs als waarvoor ik mijn eerste schaap ooit had gekocht. Ik was blij dat ik van al dat werk af was en had een leuke som geld op de bank staan. Mijn schapengeld. Pas enkele jaren later begon het tot me door te dringen dat ik misschien wel het dubbele had kunnen vragen. En dat schuurde. Was succesvol ondernemerschap dan toch iets dat in je bloed moet zitten?

Ken uw klant

Als zelfstandig marketeer deel ik tegenwoordig mijn kennis met ondernemers die vooruit willen met hun bedrijf. Daarbij neem ik ál mijn kennis mee, ook de leerzame ervaringen uit mijn prille jeugd. Neem het nobele vak van verkopen. Daar komt met een grote hoofdletter de B van ‘behoefte’ bij kijken. Iets waar ik me in mijn jeugd niet mee bezig hield. Kortom: ken uw klant. En dan ook écht. Ga online grasduinen in whitepapers en openbaar gepubliceerde onderzoeken. Zoek de kennisbanken van brancheorganisaties en vakbladen. Meld je aan voor nieuwbrieven waar zij zich op zouden abonneren. Zo leer je de omgeving van jouw klant kennen en begrijp je gemakkelijker waar zijn of haar behoefte ligt. Veel werk? Dat valt reuze mee. Dankzij het internet kun je in tien minuten al heel veel te weten komen.

Kijk ook eens naar de concurrentie en de markt. Niet om te kopiëren, maar om je eigen positionering te kunnen bepalen. Ontdek de Google-score van zoekwoorden en jouw best scorende concurrenten via SemRUSH en KWfinder. Check vervolgens hun social media en website. Probeer te achterhalen op welke klantbehoefte zij zich concentreren. Jij hebt dan de keuze om dat te overtreffen met een extra aanbod. Óf het inspireert je om jouw klanten juist iets geheel anders aan te bieden.

Kansen
Had ik me meer verdiept in alleen al deze B (Behoefte), dan hadden de wollige vrienden uit mijn jeugd me heel wat meer opgeleverd. Een wijze les van hoe het niet moet? Juist omdat het schuurde, heb ik toen mijn ‘schapengeld’ opzij gezet, leren verkopen én de drive vastgehouden om ooit mijn eigen bedrijf te starten. Dus zie jij kansen, voel jij dat het schuurt? Hou dan je enthousiasme vast, leer ervan en spring weer in het diepe!

Sandra Arkesteijn is zelfstandig marketingprofessional

Delen via
Sandra Arkesteijn

Sandra Arkesteijn

Arkesteijn

Marketing & strategie
De Marketingmix van Sandra Arkesteijn: “Prettig, want ik maak met iedereen verbinding. Pittig, want ik ben kritisch op wat jij voor jouw klanten betekent. Passievol, want zonder passie ga jij op in de massa. Professioneel, want marketing is mijn bewezen expertise.” Voor vragen aan Sandra kunt u contact zoeken via (06) 38 92 45 56, sandra@arkesteijnmi.nl of https://www.linkedin.com/in/arkesteijn De columns van Sandra worden gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.