Alles begint met “Respect”

Transitie naar een duurzame wereld staat centraal, het is ons allemaal duidelijke dat we hier stappen in moeten gaan zetten. Maar wanneer realiseer je impact en vooral is het belangrijk om te kijken naar de vraag: ‘wat is de nevenschade’. Op elke vraag is een antwoord, maar iedereen reageert anders op het antwoord. Ik quote Aristoteles: “Er is maar één manier om kritiek te vermijden: niets doen, niets zeggen en niets zijn”. Wil je iets realiseren dan zul je dus ‘je kop boven het maaiveld uit moeten steken’ en accepteren dat je daarmee groot risico loopt om onthoofd te worden. Toch heb ik respect voor deze initiatiefnemers.

Klimaatverandering

Er zijn behoorlijk veel kansen om de klimaatverandering tegen te gaan, maar ik hou het even bij deze drie onderwerpen: Windmolens, zonnepanelen en het gebruik maken van kerncentrales. Wind is een prima manier om energie op te wekken, geen uitstoot en onbeperkt aanwezig. Zonnecellen zorgen voor het opwekken van energie en indirect hoef je deze dus niet uit steenkool en/of gas te halen. Kerncentrales produceren nucleaire energie en doen dit zonder uitstoot van CO2.

Keerzijde van de medaille

Altijd zijn er tegenargumenten, dus ook hier. De windmolens zijn nadelig voor de vogels. Er is aantoonbaar oversterfte onder de vogels in de gebieden waar windmolens zijn geplaatsts. In de afgelopen jaren hebben er zich diverse branden voorgedaan, waarbij zonnepanelen zijn verbrand. Deze zonnepanelen eindigen dan, vooral bij harde wind, in duizenden stukjes glas over het (wei)land. Als een grazer zich tegoed doen aan een heerlijk grasmaal is de kans groot dat hij ook zo’n licht stukje glas mee eet. Dit kan  leiden tot maagbloedingen. Kerncentrales kunnen tegen 2030 de uitstoot CO2 halveren, maar wat doen we met het kernafval?

Respectvol

Vermogensbeheer Friesland belegt daar waar mogelijk met respect voor mens en natuur, we proberen altijd de goede keuzes te maken. Beleggers hebben een (financiële) doelstelling, om die te bereiken is een financieel rendement nodig. Wij selecteren niet alleen fondsen op financiële kenmerken, maar kijken daarnaast ook naar het maatschappelijke rendement. We weten zeker het nooit voor iedereen ‘goed’ te doen, want elk individu heeft andere eisen in het leven.

Conclusie

Een paar jaar geleden was ik op een presentatie van een fondshuis, dat klimaatverandering hoog op zijn agenda heeft staan. De presentator eindigde met de volgende woorden: ‘everybody has to do his bit’. Deze boodschap draag ik tot op de dag van vandaag met me mee. Vermogensbeheer Friesland neemt haar verantwoordelijkheid en draagt bij, met dank aan onze beleggers, aan een transitie naar een betere wereld. Zeker niet op de ‘perfecte’ manier voor iedereen, maar altijd met de juiste intentie en met respect voor mens & natuur.

Delen via
Vermogensbeheer gaat om ménsen

Vera Stilma

Vermogensbeheer Friesland

Fiscale constructies vermogensbeheer
Vera Stilma is adviseur vermogen en gespecialiseerd in fiscale constructies, daarnaast ook onderdeel van hetbeleggingscomité. Sinds 1 augustus 2022 is zij lid van de directie van Vermogensbeheer Friesland.