Help! Wil jij samenwerken?

Samenwerken wordt vaak nog als bedreigend ervaren, want stel je voor dat iemand anders er met jouw idee vandoor gaat. Dan krijgt jouw collega de waardering en jij misschien wel niet. Maar wat als je het einddoel voor ogen houdt? Een eindresultaat waar je je doel hebt bereikt, waar je trots op bent en ‘echt’ onderdeel van bent geweest. Toch wordt de samenwerking niet altijd opgezocht…

Samen werken is iets anders dan samenwerken

Ik zag het gebeuren in een klaslokaal: de leerlingen kregen de opdracht van een snoepfabrikant om een snoepverpakking te ontwerpen. Ze gingen individueel aan de slag en het resultaat was prima, maar weinig verrassend. Daarna gingen de leerlingen samenwerken; door gebruik te maken van hun eigen ontwerpen kwamen er prachtige en zeer verrassende, soms volledig nieuwe, resultaten. Je wordt uitgedaagd en geprikkeld door wat iemand zegt of wat je ziet. De opdrachtgever wilde de leerlingen laten ervaren dat samenwerken vaak loont en kon dit direct bewijzen, want de eindresultaten waren nu beduidend beter.

Politieke samenwerking

Op dit moment moet er weer een nieuw kabinet worden gevormd en ook hier is ‘samenwerken’ de enige manier. Helaas wordt het proces van samenwerken tot een politiek spel gemaakt, maar uiteindelijk is het van belang dat we gezamenlijk tot een ‘optimale en gedeelde’ oplossing komen. Elke partij heeft standpunten, maar samen kun je die van elkaar veranderen en verbeteren.

Bijeenkomst met pensioenadviseurs

Zo was ik laatst uitgenodigd bij een bijeenkomst over de nieuwe pensioenwet, waar pensioenadviseurs een presentatie gaven over de impact en de gevolgen van deze nieuwe wet. De adviseur is vooral inhoudelijk bezig, maar mist mijns inziens het contact met de werknemer. Toen ik de pensioenadviseur vroeg om hier de samenwerking met een vermogensadviseur te zoeken, werd er heel erg defensief gereageerd. Waarom toch?

Maak het persoonlijk

Pensioen is collectief, maar de impact van het pensioen is voor iedere werknemer verschillend. Daar ligt dan een mooie taak voor de vermogensadviseur, want wij van Vermogensbeheer Friesland kijken verder dan alleen het pensioen. Dit doen we samen met de werknemer en zijn of haar gezin. Ben jij bijvoorbeeld een oudere werknemer en krijg je een stukje compensatie in de vorm van een hoger salaris, dan is het qua saldo inderdaad opgelost. Voor de werknemer begint het dan pas; want wat zijn de consequenties en welke keuzes liggen er nu?

Persoonlijk pensioenplan

Ik vind het elke keer weer een dankbare taak om samen met de mensen te kijken naar hun toekomst. Elk individu is anders, zo ook de wensen en behoeften. Mensen die met pensioen gaan hebben vaak tijd nodig om aan de nieuwe manier van leven te wennen. Het is niet voor iedereen een soepele overgang. Financiële verassingen kun je dan niet gebruiken; laten we er daarom voor zorgen dat iedereen een pensioenplan heeft. 

Dus: ja, laten we gaan samenwerken!

Vera Stilma, directeur Vermogensbeheer Friesland, gespecialiseerd in fiscale constructies en het beleggen met respect voor mens & natuur

Delen via
Vermogensbeheer gaat om ménsen

Vera Stilma

Vermogensbeheer Friesland

Fiscale constructies vermogensbeheer
Vera Stilma is adviseur vermogen en gespecialiseerd in fiscale constructies, daarnaast ook onderdeel van hetbeleggingscomité. Sinds 1 augustus 2022 is zij lid van de directie van Vermogensbeheer Friesland.