Je kan de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen!

Met klanten gaan we inmiddels al een aantal jaren naar het Skûtsjesilen en wat blijft dat toch een bijzonder evenement. Wij zijn ontzettend ‘grutsk’ op onze Friese afkomst en dat willen we ook laten zien aan onze klanten. De route met de salonboot door het drukke Lemmer was al een evenement op zich. De aanwezigen stonden bijna allemaal met open mond op het voor- of achterschip om te kijken hoe de kapitein zich door deze smalle wateren navigeerde. Aan de kant volle terrassen met vrolijke feestvierende mensen, allemaal gekomen om deze zeilwedstrijd mee te maken.

Skûtsje

Een Skûtsje is een platbodem en wat veel mensen niet weten is dat een deze ‘slechts’ 38 cm diep ligt. Dit betekent dus dat een platbodem met een gewicht van 45 ton en een zeiloppervlak van ongeveer 160 m2 behoorlijk afhankelijk is van de wind. Bij een windvlaag ben je behoorlijk kwetsbaar en is het mogelijk dat een skûtsje omgaat, zo hebben we ook kunnen zien bij de allereerste wedstrijd van de SKS bij Grouw. Heerenveen ging om in een hevige regenbui met windstoten. Ook het skûtsjesilen is dus niet zonder gevaar, maar gelukkig was er niemand gewond en later in de competitie wonnen ze zelfs nog een wedstrijd. Zo zie je maar, soms zit het mee en soms zit het tegen!

Skûtsjesilen

Zelf ben ik ook bij een paar wedstrijden geweest van de IFKS en daar zagen we vooral ‘weinig’ wind, dan is het vooral een tactisch spel. De finale wedstrijd was totaal anders, het waaide hard en dan gaat het naast de tactiek ook gewoon over hoe je het skûtsje met je bemanning onder controle hebt. Maar goed: wie kan sturen zeilt bij elke wind!

Beleggen

Ook bij de beleggingen hebben we te maken met periodes dat er geen wind staat, er sprake is van een briesje of dat er sprake is van storm. Vooral als je geen tijd of beleggingservaring hebt kan dit een behoorlijke impact hebben op je beleggingsresultaat. Ook als je het laat beleggen door een professionele partij zullen de beleggingsportefeuilles soms ‘wind mee’ en soms ‘wind tegen’ hebben, maar zij zullen deze wind juist gebruiken om de stand van de zeilen aan te passen. Dit door het handhaven van heldere beleggingsafspraken, waar geen ruimte is voor emotioneel ingrijpen.

Spanning

Ik merk bij een aantal van mijn klanten dat deze grote bewegingen op de beurs veel spanning kunnen veroorzaken, maar het hoort er wel gewoon bij. Beleggen doe je voor de lange termijn en op basis van een risico die bij jou, je vermogensdoel en de verwachte looptijd past. Deze laatste is ontzettend belangrijk, want tijd haalt namelijk risico uit je belegging. Op de lange termijn is beleggen altijd een goede optie, vooral als het onderdeel is van een totaalplan. Een plan kun je vergelijken met de start van de zeilwedstrijd, de route is de manier waarop we op het doel afgaan en uiteindelijk zeilen we over de finish.

Vera Stilma
Directeur van Vermogensbeheer Friesland

Delen via
Vermogensbeheer gaat om ménsen

Vera Stilma

Vermogensbeheer Friesland

Fiscale constructies vermogensbeheer
Vera Stilma is adviseur vermogen en gespecialiseerd in fiscale constructies, daarnaast ook onderdeel van hetbeleggingscomité. Sinds 1 augustus 2022 is zij lid van de directie van Vermogensbeheer Friesland.