Behoud je team, kies voor ontwikkeling!

Organisaties die hun werknemers persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling aanbieden, zijn aantrekkelijker en dus toekomstbestendiger. In een arbeidsmarkt waarin werknemers het voor het kiezen hebben, is het boeien en binden van mensen van essentieel belang. Ook voor het behalen van teamdoelen en organisatiedoelen.

De vragen waarmee teams bij ons aankloppen, gaan vaak over samenwerking en communicatie: ‘Het loopt niet lekker, hoe komen we weer op één lijn?’ Wij helpen door openheid te creëren. Elke team heeft namelijk een gezamenlijk geheugen: het teamgeweten. Als het team ooit op een vervelende manier uit elkaar gehaald is, of er is iemand weggestuurd zonder fatsoenlijk afscheid, dan blijft het team onveilig achter. Zelfs als er nieuwe leden worden toegevoegd, blijft het gezamenlijke gevoel: ‘Ik kan maar beter niks zeggen, je kunt hier zomaar weggestuurd worden…’

Organisatieopstelling

Gebeurtenissen en processen uit het verleden hebben veel invloed op het heden én de toekomst van de organisatie. Door het gesprek te openen en veiligheid te creëren, veranderen we de dynamiek. Dat doen we bijvoorbeeld met een organisatieopstelling. Ook vergelijken we de persoonlijke waarden en werkwaarden van elk teamlid met de waarden van de andere teamleden en de waarden van de organisatie.

Waarden (h)erkennen

We zijn allemaal gevormd door onze opvoeding en leven onbewust nog steeds naar de waarden die in ons gezin als belangrijk werden gezien. Door persoonlijke ontwikkeling word je je bewust van deze patronen en krijg je inzicht: ‘Ik doe het zo omdat ik het vroeger zo geleerd hebt, maar is het nog wel helpend?’ Wij helpen mensen patronen te herkennen zodat ze er iets aan kunnen veranderen. Voor leidinggevenden is het ook belangrijk om te weten wat de waarden van elke werknemer zijn en waar diegene goed in is. Zo kan een goed team worden samengesteld en wordt ook duidelijk waarin werknemers gestimuleerd kunnen worden. Wat wil hij of zij nog leren? Vraag daarnaar!

In beweging blijven

Als je als organisatie toekomstbestendig wilt zijn, moet je in beweging blijven en ervoor zorgen dat je mensen ook in beweging (willen) blijven. Onze ervaring is dat zelfs werknemers die in eerste instantie niets zagen in persoonlijke ontwikkeling, heel enthousiast worden als ze bij ons zijn geweest: ‘Ik had het niet verwacht, maar ik heb hier zoveel van opgestoken’. De investering die je doet als organisatie, is het dubbel en dwars waard.

https://kieskoers.nl/

Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.