Bespaar energie: focus op je waarden

Hoeveel tijd en energie besteed jij aan wat echt belangrijk is? Houd jij je focus op je waarden? Er zijn zoveel keuzes te maken in het leven. Als één van mijn afspraken vervalt en ik ineens een uur ‘over’ heb, denk ik: wat zal ik eens doen? Ik heb een lange to do-lijst waar ik iets van zou kunnen oppakken. Ik vind beweging ook belangrijk: zal ik daar een uurtje extra aan besteden?

Voor ondernemers is keuzes maken en focus houden soms een uitdaging. Ik zie veel mensen die de hele dag ‘snel even dit’ en ‘snel even dat’ moeten doen. We krijgen tegenwoordig veel meer prikkels te verwerken dan vroeger. Die vragen veel van je energie. Daarbij worden we vaak in beslag genomen door dingen die niet echt belangrijk zijn, maar wel actueel. Denk aan mailtjes, telefoontjes, een vraag tussendoor. ‘Gauw regelen, dan is het weer weg’. Maar wat echt belangrijk is, daar kom je niet aan toe.

Schrijf ze op!
Je bent ondernemer geworden om te kunnen doen wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Houd daar de focus op. Schrijf eens op wat jij echt belangrijk vindt: wat zijn jouw waarden? Wat vind je belangrijk in je werk, in je vrije tijd en als mens? Je kunt je tijd en energie namelijk maar één keer besteden.

Leiderschap
Als je weet wat je echt belangrijk vindt en waar jij voor staat, kun je gemakkelijk toetsen of wat op je afkomt past bij jouw waarden: is het jouw tijd en energie waard? Het getuigt bovendien van persoonlijk leiderschap als je jouw waarden deelt met je werknemers en in gesprek gaat over hun waarden. Dan kun je gezamenlijke waarden opstellen zoals: ‘wij vinden het continu leveren van kwaliteit belangrijker dan het binnenhalen van honderd extra klanten’.  

NLP Business 6-daagse
Wil jij leren hoe je je meer bewust wordt van hoe je (zakelijk) handelt en welke waarden en diepere drijfveren hieraan ten grondslag liggen? Dan ben je van harte welkom om mee te doen aan onze volgende NLP Business 6-daagse, deze start op 16 januari 2023. Hier leer je focussen op wat echt belangrijk is.

Welke keuze maak jij? Meld je aan bij Kies Koers en bespaar energie. Dat is in deze tijd in alle opzichten een verstandige keuze!

Ymkje de Vries is eigenaar van Kies Koers, hét NLP-instituut van Fryslân. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach en NLP Coaching trainer. Kijk voor meer informatie op www.kieskoers.nl. Reageren op deze column? Mail info@kieskoers.nl

Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.