Choose your battles

Wat bespreek je wel en niet? Gooi je het gesprek open en zeg je: hee, ik zie dat je je handen niet desinfecteert en ik hoor je zeggen dat je het niet eens bent met de maatregelen, kunnen we daarover in gesprek gaan? Wijs je simpelweg op de geldende regels of negeer je je tegensputterende collega en baal je er intussen wel van?

Je zit misschien helemaal niet te wachten op het bespreken van complottheorieën, wel of niet een vaccin, etc. Maak steeds de afweging: vind ik dit onderwerp of deze collega belangrijk genoeg om tijd en energie te steken in een gesprek? Al is het maar om de kou uit de lucht te halen, zodat het niet meer zo’n ‘hot item’ is tijdens de werkdag. Dat komt de sfeer en de productiviteit ten goede.

Agree to disagree
Als je het gesprek aangaat, bedenk dan: het is geen wedstrijd. Heb respect voor elkaar. Vaak is het genoeg om te concluderen dat je het niet met elkaar eens bent, maar elkaars mening wel respecteert: agree to disagree. Waarom toch zo’n gesprek voeren? Nou, die tegensputterende werknemer of collega vol (complot)theorieën over corona, hoe gaat het eigenlijk met hem? Hoe gaat het thuis? Heeft hij aandacht nodig? Is het misschien al voldoende om hem te laten voelen dat hij gezien, gehoord en gewaardeerd wordt?

De uitdaging ligt bij jezelf, durf je het gesprek aan te gaan? Het vergt aanpassingen en inzicht in jezelf om open te staan voor de gevoelens van de ander zonder te oordelen. Ben je open het gesprek ingegaan? Wat zou je een volgende keer wellicht anders doen? Durf je te oefenen? Voelsprieten en openheid kun je trainen.

En soms is het gemor bij de koffieautomaat gewoon een staartje van een ochtendhumeur. En is het beter om diegene even uit te laten sputteren en over te gaan tot de orde van de dag. Choose your battles wisely!

Ymkje de Vries is eigenaar van Kies Koers, hét NLP-instituut van Fryslân. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach en NLP Coaching trainer. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.kieskoers.nl. Reageren op deze column? Mail info@kieskoers.nl

Delen via

Ymkje de Vries

Kies Koers

NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Ymkje de Vries is eigenaar van KiesKoers, ‘hét NLP-instituut van Fryslân’. Ze is gecertificeerd NLP Trainer, Master Coach, NLP Coaching trainer en ook Hypnose trainer. Voor vragen aan Ymkje kunt u contact zoeken via 06 44832771 of mail Ymkje. De colums van Ymkje worden ieder kwartaal gepubliceerd in OF magazine en via haar eigen Specialisten pagina.