Werkdruk is: het gevolg van een disbalans tussen hoge taakeisen en te weinig compensatiemogelijkheden. Miljoenen mensen hebben hier last van. Kijk maar eens naar deze cijfers:
- 34% van de werkenden geeft aan dat de werkdruk hoger is dan ooit tevoren.
- 1 op de 5 werkenden staat meer dan ooit onder druk om goed te presteren op het werk.
- 11% zit tegen een burn-out aan door de crisis.
- Bij 21% is het ziekteverzuim op het werk gestegen.
- 16% is uitgeput vanwege de hoge werkdruk als gevolg van de crisis.
(Bron: CNV, onder een representatieve groep van 2500 werkenden. Uitgevoerd door Maurice de Hond, maart 2021)
Bedrijfscultuur
Een belangrijke en bepalende factor voor werkdruk is de cultuur binnen een bedrijf. In sommige bedrijven wordt standaard veel overgewerkt; ‘zo doen wij dat hier’. In bedrijven met snelle veranderingen en een hoge werkdruk, blijft weinig tijd over voor waardering en persoonlijke aandacht. Daardoor blijft een belangrijke behoefte onvervuld: gehoord en gezien worden. Werknemers kampen daardoor met gedachten als: ‘Ik werk niet hard genoeg, ik ben niet slim genoeg, niet efficiënt genoeg. Ik zou dit aan moeten kunnen.’ Of: ‘Ik doe extra mijn best omdat ik ambitie heb en wil dat dat gezien wordt.’
Het gevolg van deze gedachten: mensen werken te lang op een ongezonde manier door. Het resultaat: verzuim.
Wat kan helpen:
- Werk vanuit jouw visie: waar sta je voor en wat vind je belangrijk? Zo kun je prioriteiten stellen bij wat je wilt en moet doen.
- Neem verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten en keuzes. Kies zelf hoeveel druk je erop legt. Neem je taken serieus en geef het tijdig en duidelijk aan als het niet lukt.
- Verzin oplossingen als je werkdruk ervaart. Schakel je creatieve brein in en bedenk opties om verbeteringen aan te brengen. Ga met voorstellen ter verbetering naar je leidinggevende en ga in overleg. Immers: twee weten meer dan één.
Dat geldt trouwens voor ieder individu: twee weten meer dan één. Durf sowieso hulp te vragen, want: Iedereen kan soms wat hulp gebruiken!